Batman’da 3. Erişebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonu toplantısı Vali Yardımcısı Şener Çağlar başkanlığında yapıldı.
Valilik toplantı salonunda düzenlenen toplantıya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, engelli konfederasyonlarının temsilcileri katıldı.
Toplantıda konuşan Vali Yardımcısı Çağlar, engelliler için yapılan bu düzenlemelerin önemli olduğunu, bir yandan mevcut yapıların erişebilirliğe uygun hale getirilmesi için çalışmalar yürütülürken, bir yandan da yeni yapıların erişebilirliğe uygun inşa edilmesi için komisyonun ilgili kurumlarla gerekli koordinasyonun sağlanması gerektiğini belirtti.
Erişebilirlik Sekretarya İl Sorumlusu Cengiz Erdoğan’ın erişebilirlik konusunda komisyonun ilde yaptığı çalışma ve denetimler hakkında sunum yaptı.
Engellilerin, toplumda diğer bireylerle eşit koşullarda bağımsız olarak yaşayabilmeleri amacıyla 7 Temmuz 2005 Tarihinde 5378 sayılı engelliler hakkındaki kanuna 3 madde eklendiğini belirten Erdoğan, "Yasa kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların 8 yıl içerisinde Erişilebilir hale getirilmesi zorunlu hale getirilmiştir. 20 Temmuz 2013 Tarihinde yürürlüğe giren Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Yönetmenliğine istinaden Valiliğimiz bünyesinde kurulan komisyonca, Türk standartlarına göre denetleme yapılmakta erişebilirliğe uygun olmayan kuruluşlara eksikliklerini gidermek amacıyla 7 Temmuz 2015 tarihine kadar süre verilmekle beraber, denetleme sırasında erişebilirlik hizmetlerine uygun olan kuruluşlara Erişilebilirlik belgesi verilmektedir" dedi.
Kamuoyunda farkındalık oluşturmak ve bilgilendirmek amacıyla çalışmalar yürütüldüğünü belirten Erdoğan, bugüne kadar Batman’da yapılan denetimler hakkında bilgi vererek, erişebilirliğe uygun olan kurumlara da erişebilirlik belgesinin verildiğini ifade etti.
Toplantı, önümüzdeki süreç içerisinde yapılacak çalışma ve hedefler belirlendikten sonra sona erdi.
Kaynak: iha