Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, muhtarlarla periyodik toplantılarını sürdürüyor. Bozbey, yılın son buluşmasında muhtarlarla hem önümüzdeki 5 yılın yol haritasını, hem de mahallelerin meselelerini dile getirdi.
Katılımcılık ve sosyal belediyecilik anlayışıyla Türkiye’de örnek olacak yönetim sistemini oluşturmak için çalışmalarını sürdüren Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, ilçedeki mahalle muhtarları ile bir araya geldi. Her 4 ayda bir gerçekleştirilen mahalle muhtarları buluşmasına Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Başkan Bozbey’in yanı sıra, başkan yardımcıları, meclis üyeleri, başkan danışmanları, müdürler ve mahalle muhtarları katıldı. Toplantıda katılımcı demokrasinin Türkiye’deki en iyi örneklerinden biri olan mahalle komitelerinden bahseden Bozbey, Nilüfer’in yerel yönetimler için model olacağını söyledi. Bozbey “Mahallelerimizden Türkiye’ye yayacağımız Nilüfer modelinin en önemli unsuru sizlersiniz, seçimle belirlenen mahalle komiteleridir” diye konuştu.
Türkiye’nin en büyük sorununun demokrasi olduğuna vurgu yapan Başkan Bozbey şöyle konuştu: “Demokrasi olmayınca barış ihtimali zayıflar. Nilüfer Belediyesi olarak mahalle komitelerini bu anlayışla oluşturmaya başladık. Bizler bu işe sahip çıktığımız ölçüde demokrasi kültürü Nilüfer’de tam anlamıyla oluşacak ve sonuçta Türkiye’ye örnek bir model olacak. 2019’dan itibaren göreceksiniz yerel yönetimlerde Nilüfer modeli adı altında bütün yerel yönetimlerde bir uygulama başlatılacak. Zaten İçişleri Bakanlığı da bu projeyi kapsama alanına aldı ve şu anda takip ediyor, diğer belediyelere de örnek bir çalışma olarak gösterecektir.”
Önümüzdeki 5 yılın yol haritasının çizildiği 2015-2019 stratejik planının tüm paydaşlarla birlikte oluşturulduğunu belirten Başkan Bozbey, “Önümüzdeki günlerde, stratejik plan ile ilgili paylaşım toplantıları düzenleyecek ve mahallenizin önümüzdeki 5 yılını birlikte konuşup tartışacağız” ifadelerini kullandı.
Toplantıda kentsel yenileme çalışmaları hakkında da bilgi veren Bozbey, “11 ana bölge olmak üzere 20’ye yakın bölgede kentsel yenileme yada kentsel dönüşüm projelerini uygulamaya çalışacağız” dedi. Kentsel yenilemede vatandaşın ve mahalle komitelerinin karar süreçlerine dahil edileceğini belirten Bozbey, “Hem vatandaş hem kamu , hem de yatırımcının kazanacağı bir formülde buluşursak doğru bir yenilemeye imza atmış olacağız. Yoksa birilerinin kazanıp birilerinin kaybedeceği yöntemle o mahallelerde dönüşüm beklenemez” diye konuştu.
Bazı mahallerden kentsel yenileme kapsamında kat artışı taleplerinin geldiğini belirten Bozbey, kat artışının mahallelerde yoğunluğu artıracağına dikkat çekerek “Yoğunluk artırarak bir yenileme yaparsanız o şehri yaşanmaz hale getirirsiniz. Nüfus arttıracak bir dönüşüm kenti kirletir. Böyle bir dönüşümü kabul etmiyoruz” diyerek bu konudaki düşüncesini de dile getirdi.
Yeni gelişen mahallelerde öncelikli olarak altyapı ve yol trotuar meselesini ele aldıklarını vurgulayan Bozbey, muhtarlar için Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde bir oda ayırdıklarını, yeni yılla birlikte muhtarların kendilerine ayrılan odayı kullanmayla başlayabileceklerini belirtti.
Toplantıda Başkan Bozbey, Nilüfer Belediyesi’nden alınarak Büyükşehir Belediyesi’ne verilen Kent Ormanı ile ilgili yaşanan süreci de anlattı. Kent Ormanı ile ilgili mahkeme sürecinin devam edeceğini belirten Bozbey “Bu kentin halkı oraya sahip çıksın. Çünkü niyetler farklı olabilir. O alan mesire alanı olarak kalmalı. Bu alanı kaybetmeyeceğiz kaybetmemek için de herkesin desteğine ihtiyacımız var” dedi.
Toplantıda söz alan Akçalar Mahalle Muhtarı Mehmet Ali Keser, “A Kent Ormanı için muhtarlarımızla birlikte sizlere destek olmak istiyoruz” derken, Beşevler Mahalle Muhtarı ve Nilüfer Muhtarlar Derneği Başkanı Erol Yılmazer de, “Atatürk Kent Ormanı’yla ilgili eylem yapmak önemli, ancak bunu sürdürülebilir olması gerekiyor. Muhtar arkadaşlarımızla birlikte destek zincirine bizler de dahil olmak istiyoruz” şeklinde konuştu.
Nilüfer Belediyesi’nin bir çok sosyal proje ile Türkiye’ye örnek olduğunun altını çizen 23 Nisan Mahallesi Muhtarı Şenol Özen ise muhtarların bütçe ve lokal sıkıntısına dikkat çekerek bu konuda da Nilüfer Belediyesi’nden destek beklediklerini söyledi
Kaynak: iha