Uşak Belediye Başkanı Nurullah Cahan, dönüşümü planlanan SSK Evleri’nde yaşayan hak sahipleri ile bir toplantı gerçekleştirdi.
Atatürk Kültür Merkezi’nde yapılan toplantıya Başkan Cahan’ın yanı sıra Belediye Başkan Yardımcıları Hakan Uludağ ve Ergün Kırdinli, ilgili belediye birim amirleri ve hak sahipleri katıldı. Yapılacak proje ile ilgili bilgilerin verildiği toplantıda hak sahiplerinin talepleri de dinlendi.
Toplantının açılış konuşmasını gerçekleştiren Başkan Cahan amaçlarının kente yakışan ve hak sahiplerinin haklarını tam anlamı ile alabildiği bir dönüşüm gerçekleştirmek olduğunu ifade etti. Bölgede bulunan riskli yapıların dönüşümünü sağlamak istediklerini ve yaşanabilir bir alan ortaya çıkarmanın hedefleri olduğunu kaydeden Başkan Cahan, “Bölgede seçim döneminde nerede ise bütün vatandaşlarımızı dinledik. SSK Evleri’nde yaşayan ailelerimizin binaların geleceği noktasında kaygıları vardı. Biz de kendilerine göreve geldiğimizde menfaatlerine zarar vermeden yaşanabilir bir alan yapacağımızı taahhüt etmiştik. Bu nedenle 105 Evleri’nde ve Küçük Çarşı Mevkii’nde olduğu gibi sıkıntılı alanlar oluşmasın diye yeni yapılaşmaya izin vermeyen sınırımızı çizdik. Bundan sonraki aşamada ise yaklaşık 81 bin metrekarede hak sahibi olan bütün vatandaşlarımız ile ortak akılda projemizi yapacağız” dedi.
Bölgenin Uşak’ın göz bebeği bir yerde bulunduğunun altını çizen Başkan Cahan, projenin ortak akıl ile yaşanabilir ve Avrupai bir duruma geleceğine dikkat çekti. Alanda yaşayan vatandaşlara şahsi menfaati olanların dedikodularına inanmamaları konusunda uyarıda bulunan Başkan Cahan, “Öncelikle biz alanda bulunan her bireyin dönüşümden kazanımlar sağlamasını ve mutlu olmasını hedefliyoruz. Bunu ise projenin başlamasından bitimine kadar yapılacak istişareler ile gerçekleştirmek niyetindeyiz. Kimsenin mülküne zorla bir şey yapmamakla beraber, modern bir alanı gerçekleştirmek istiyoruz. Bu nedenle kimse kulaktan dolma ve dedikodu ile kişisel rant sağlamak isteyenlere inanmamalıdır” ifadesini kullandı.
DEDİKODULARA KANMAYIN
Bölgedeki gelişimden rahatsız olan, şahsi menfaatleri bulunanların hak sahipleri ile aralarına fitne sokmak isteyebileceğini anlatan Cahan, “Burada şahsi beklenti içinde olan kişiler var. Biz evlerin yıkımı ile ilgili hiçbir karar almadık. İstişareleri ön plana alan ve şeffaf bir proje mantığı ile çalışma yapıyoruz. Her doğum sancılı olur. Hiç bir vatandaşımız kulaktan dolma bilgilere inanmamalıdır. Dedikodu mekanizması ile şahsi menfaatlerini düşünerek projeyi atıl bırakmak isteyenlere şans tanımayın. Siyasi şov peşinde olanların da şehrin geleceğini öngören projeye engel olmasına izin vermeyin. Biz burada siyasi ranta ve şahsi ranta izin vermedik, vermiyoruz ve vermeyeceğiz. Hak sahiplerinin kaygılarını anlıyorum. Fakat kimsenin kaygıya kapılmamasını istiyoruz. Kimsenin menfaatine zarar vermeyeceğiz. Aksine menfaatleri koruyacağız. Yakın bir zamanda blokları ayrı ayrı ziyaret ederek fikirleri almaya devam edeceğiz” dedi.
RİSK TEŞKİL ETMEYENLERE DOKUNMAYACAĞIZ
Sınırların içinde risk teşkil etmeyen binaların bulunduğunu vurgulayan Başkan Cahan, “ Bölgede risk teşkil eden binaların olmasının yanında, risk teşkil etmeyen ve yeni yapılar da var. Riskli olmayan binaları uygulama projesi ile dışına çıkaracağız. Riskli olmayan hiçbir binayı yıkmayacağız. Dolayısı ile bu konuda asla bir mağduriyet söz konusu olmayacaktır” dedi.
MECLİS’TE ORTAK KARAR ALINDI
SSK Evleri’nin bulunduğu bölgenin menfaatleri gereği 17 Kasım 2014 günü yapılan Belediye Meclisi oturumunda ilave madde 18 olarak görüşüldüğünü ve oy birliği ile ortak karar alındığını ileten Cahan, “Belediyemiz her zaman vatandaşlarının menfaatlerini korumaya yönelik çalışmalar içinde bulunmaktadır. SSK Evleri’nde dönüşüm için yapılan başlangıç da bu kapsam içindedir. Biz bölgede yaklaşık 81 bin metrekare alanda herhangi bir yapılaşmaya izin vermemek adına Belediye Meclis Kararı aldık. Aldığımız Meclis Kararı’na ise Mecliste bulunan AK Parti, MHP ve CHP grubu ile beraber imzaladık. Bu karar vatandaşlarımızın haklarını korur mahiyettedir. Ayrıca vatandaşlarımızın mağduriyetini de gidermeyi hedefledik. Meclis Kararı bu alandaki dönüşümü engellemek isteyenlere fırsat vermemek adına da ayrı bir önem arz etmektedir” dedi.
BÜTÜN DETAYLARI DÜŞÜNÜYORUZ
Bölgenin Avrupai bir havaya bürünmesi için bütün planlamaları yapacaklarına değinen Cahan, “Alan içinde kapsamlı bir çalışma yaparak bütün detayları ortaya çıkardık. Binaların çaplarından yol ve sosyal alanların durumuna kadar irdeledik. SSK bloklarında 70’er metrekarelik 8 bloğumuz, 80 metrekarelik 12 bloğumuz, 90 metrekarelik 12 bloğumuz ve 100 metrekarelik 12 bloğumuzun riskli olduğunu tespit ettik. Bu binalar olası bir depremde tehlike arz ediyordu. Biz burada yaşanabilir sağlam binalar olsun istiyoruz. Hak sahiplerine bir daireye karşı ez az iki daire vermek gibi bir çalışmamız olacak. Ayrıca modern kentleşmenin bir örneği olarak yer altı otoparkları, sosyal alanları, yürüyüş alanları gibi çalışmalar söz da projede yer alacak. Binaları gönül rızası olmadan yenilememiz söz konusu değildir. Projemize başladığımızda ise yine hak sahipleri ile oturarak projeyi paylaşıp nasıl yapacağımıza beraber karar vereceğiz. Projemiz bittiğinde hak sahiplerinin, yapılarının değerine değer katıldığını herkes görecektir” diye konuştu.
Toplantı istişarelerin blok blok yapılması ve istişarelerin bu şekilde sürdürülmesi kararı ile sona erdi.
Kaynak: iha