“Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” etkinlikleri kapsamında “Diş hekimliğinde Yeni Teknik ve Materyaller” konulu seminer düzenlendi. Seminere konuşmacı olarak katılan Yüzüncü Yıl Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Kurucu Dekanı ve Gazi Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Eskitaşçıoğlu, Diş tedavisinde CAD-CAM uygulamalarını anlattı.
“Toplum Ağız Diş Sağlığı Haftası” nedeniyle bir dizi etkinlikler düzenleyeceklerini ifade eden Adana Diş hekimleri Odası Başkanı Dt. Hasan Yaman, “Diş hekimliğinde Yeni Teknik ve Materyaller” seminerinin açılış konuşmasında meslek ve meslektaşları için yönetim kurulu üyeleri ile birlikte özveriyle çalıştıklarını söyledi. Aynı desteği üyelerinden de görünce mutluluğunu gizleyemeyen Dt. Yaman, “Salonumuzu dolduran bu görüntü, çalışma azmimizi daha ileriye taşımaktadır. Verdiğiniz destekten dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum. Türkiye’deki özelden verilen diş hekimliği seviyesi dünyayla boy ölçüşecek düzeyde olduğu malumunuzdur. Teknolojiyi yakından takip ederek mesleğimiz adına yeni gelişmeleri sizlerle aktarmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Özel’de çalışan biz hekimlerin sorunları olduğu gibi ADSM’lerde çalışan meslektaşlarımızın da sorunları var. Her geçen gün meslekten zevk almaktan uzaklaştırılarak mutsuzluğa itilmişlerdir. Birimizin derdi hepimizin derdidir. Meslektaşlarımızın sorunlarına çözüm aramanın yanı sıra bildiğiniz gibi halkımızın menfaatine olan çalışmaları da yürütüyoruz. Sahte dişçilere gidenleri Sarılık, AIDS, Menenjit, Verem gibi hastalıklar beklediği için halkımızı birçok konuda uyaran afişler yaptırarak bilgilenmelerini sağlıyoruz. Hazırladığımız bu afişleri Aile Sağlığı Merkezleri ve Toplum Sağlığı Merkezlerine gelen vatandaşlarımıza da dağıtılacaktır. Bu gün bizlerle değerli bilgilerini paylaşacak olan Prof. Dr. Gürcan hocamıza ve desteğiniz için sizlere yeniden teşekkür ediyorum” dedi.
ZİRKONYUM’UN YERİNİ LİTYUM-DİSİLİKAT SERAMİKLER ALDI
İnsanların yüzüne göre diş estetiği oluşturduklarını belirten Gazi Üniversitesi Diş hekimliği Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gürcan Eskitaşçıoğlu, “Bilgisayar dünyasının çok hızla geliştiği herkes tarafından bilinmektedir. Diş hekimliği mesleğine de yansımaktadır. Bilgisayar destekli tasarım ve üretimin oluşturduğu CAD-CAM tekniğinde, gerçek malzemelerin sanal tasarımları ile çalışılmaktadır. Tipik video kullanılarak ölçü alınıyor, model oluşturuluyor. ağızda birçok mix hareketler olduğu için CAD-CAM tekniğinin kamerası ile çekim yaparak sanal ortamda tasarımınızı istediğiniz oranda ayarlayabiliyorsunuz. Normalde bir hafta süren tedavi bu yöntem ile iki günde sonuçlanıyor. İnsanlar para kazanıp, kaybedebilir. Sağlığını kaybedip, geri kazanabilir ama zamanı kaybederseniz, geri kazanamazsınız. Bu hem sizin için hem hastanız için önemlidir. Bu seminerin amaçlarından birisi de Biomimetik. Biomimetik doğalı taklit etmektir. Biomimetik ile Allah’ın yarattığı dokulara en yakınını bulup kullandığınız zaman daha başarılı oluyorsunuz. Biomimetik, mimaride de var. Tıp’ta da var. Diş hekimliğinde de var. Sizlere estetik seramikler, güçlendirilmiş seramikler ve zirkonyum gibi materyallerden de bahsetmek istiyorum. Lityum-disilikat Seramikler çok daha yeni çok daha estetik malzemelerdir. Bir zamanlar popüler olan zirkonyumun yerini almıştır. Altyapıda zirkonyum kullanılıyor ama üst seramik olarak uygulanıyor. Son çıkan zirkonyumlar var onlar tek başına kullanılıyor ama onlarda estetik değiller. Sadece yüzde 10’u zirkonyum, yüzde 90’ı Lityum-disilikat olan cam seramikler çıktı. Hem daha estetik hem daha uyumlu olduğu için bütün dünya bunları kullanıyor” diye konuşan Prof. Dr. Eskitaşçıoğlu, yaptığı slayt sunum ile vakalardan örnekler vererek uygun ve ideal malzemeler hakkında da katılımcılara bilgi verdi.
Oda Başkanı Dt. Hasan Yaman’ın Prof. Dr. Eskitaşçıoğu’na teşekkür plaketi vermesinin ardından Bilimsel Diş hekimliğinin 106’nci yılı münasebetiyle verilen kokteyle geçildi.
Kaynak: iha