Adana Özel Halk Otobüsçüleri Esnaf Odası Başkanı Niyazi Göğer, Büyükşehir Belediye Başkanlığı’nca 29 Ekim 2014 tarihinden itibaren belediye otobüslerinde yolcu taşıma ücretlerinde yapılacak indirimin, özel halk otobüslerinde de uygulanacağını açıkladı.
Başkan Göğer açıklamasında, otobüsçü esnafı olarak zor durumda olduklarını belirterek, "Esnafımız ciddi anlamda zarar etmekteydi. 22 aydır zam almamıştık ve belediyemizden zam talebinde bulunduk. UKOME’den zam aldık. Esnafımız biraz da olsa rahatlamıştı. Aldığımız zam öğrenci yüzde 14, sivil yüzde 35 oranında olmuştu. Sivile uygulanan zammı halkımız fazla bulmuş olabilir. Belediye Başkanımız Hüseyin Sözlü’nün bilgisi dahilinde, 22 Ekim 2014 tarihinde UKOME kararıyla belediye ile birlikte fiyat indirimine gidildi. Özel Halk Otobüsçü esnafı olarak gerçekten zor durumdayız. Hem bankalara hem Esnaf Kefalet Kooperatiflerine borçlarımız bulunmaktadır. Borçlarımızı ödeyememekteyiz. İndirilen bu ücretle esnafımızın borçlarını ödemesi mümkün değildir” dedi.
Başkan Göğer, belediye gibi özel halk otobüslerinde de 65 yaş üstü ve yüzde 40 üzeri engeli olan vatandaşları, ağır engellilerin yanındaki refakatçisini ve en az 15 kalem ücretsiz taşıdıkları kesim bulunduğuna da dikkat çekerek şunları söyledi:
“Örneğin bir şeker hastası veya böbrek hastası vatandaşımız dahi bizim otobüslerimizi ücretsiz kullanmaktadır. Esnafımız bu zararın altından kalkamayacaktır. Ama bizler belediye başkanımıza güveniyoruz. Halkını ne kadar düşünüyorsa biz de halkız. Esnafının da iflas etmesine göz yummayacağını, ileriki tarihlerde bir nebze de olsa bizleri rahatlatacak önlemler, kararlar alacağına inanıyoruz. Zam aldığımızda esnafımıza ‘hayırlı olsun’ diyorsak, indirim yaptığımızda da Adanalı hemşerilerimize ‘hayırlı olsun’ demeliyiz. Şunu da demeden geçemeyeceğim, aldığımız zamma tepki gösteren yetkililerden, esnafımızın zarar etmesine ve iflasa sürüklenmesine tepki göstermelerini bekliyoruz. Bizler de otobüsçü esnafı olarak Adana halkına hizmet veriyoruz. Verdiğimiz bu hizmeti en iyi şekilde yapabilme adına teknolojiyi yakından takip ediyoruz. Vatandaşlarımızın can ve mal güvenliği açısından tüm otobüslerimizde kamera taktırdık. Araçlarımızda bir ay geriye dönük olan kayıtları görebilmekteyiz. Bu bağlamda aracın içerisinde olabilecek hırsızlık, şoför ve muavinlerin davranışlarını kontrol edebilme ve kamu düzenini tehdit ve bozan olaylarda devletimize yardımcı olabilme adına büyük bir adım atmış bulunuyoruz. Bu hizmette takdir edersiniz ki kendiliğinden olmaz, bunun da bir maliyeti bulunmaktadır. Hem teknolojiyi yakından takip edeceksin, hem günümüz gereksinimlerine göre halkımıza en iyi hizmeti vereceksin hem de zararına hizmet vereceksiniz. Bunun takdirini de öncelikle Belediye Başkanımıza ve Adana Halkına bırakıyoruz. Bize sahip çıkacaklarına inanıyoruz. Yaptığımız bu fiyat indiriminin de hem esnafımıza hem Adanalı hemşerilerimize hayırlı olmasını diliyoruz”
yapılacak indirimle Belediye Otobüsü ve Özel Halk Otobüslerinde fiyatlar şöyle olacak:
Belediye Otobüsü: öğrenci 1.00 TL, sivil 1.80 TL
Özel halk Otobüsü: öğrenci 1.TL, sivil 1.80 TL, para ile öğrenci 1.75 TL, sivil 2.00 TL
Minibüs: öğrenci 1,75 TL, sivil 2.00 TL
Kaynak: iha