Keçiören Belediyesi koordinatörlüğünde gerçekleştirilen ‘Genç Engellilerin Yeteneklerinin Geliştirilmesi Projesi’nin (DESYODIP) üçüncü toplantısı Slovenya’nın Başkenti Maribor’da yapıldı.
Engelli gençleri doğru yönlendirecek ve motive edecek hizmetlerin hayata geçirilmesini amaçlayan projeyle ilgili çalışmalar sürüyor. AB Leonardo da Vinci programı kapsamında oluşturulan projenin 25-28 Ekim tarihleri arasında Maribor’da düzenlenen son toplantısında proje ortakları Fransa’dan CİF Organizasyonu, Avusturya’dan CARİTAS, Slovenya’dan Maribor Üniversitesi, Türkiye’den Dost Özel Eğitim Merkezi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi temsilcileri bir araya geldiler. Farklı eğitim modüllerinin karşılaştırıldığı toplantıda öncelikle Maribor Üniversitesi’nin hazırladığı Slovenya raporu sunularak projeye katkı sağlayacak eğitim modülleri tanıtıldı.
EĞİTİM MODÜLLERİ TARTIŞILDI
Ardından Fransa ve Türkiye’nin eğitim modülleriyle ilgili sunumlar yapılırken, Avusturya’nın başarıyla geliştirdiği ‘Okuldan İşe Geçiş Projesi’ örneği üzerinden eğitim modüllerinin nasıl etkili olabileceği ve geliştirilebileceği tartışıldı. Eğitim modüllerinin Necmettin Erbakan ve Maribor Üniversitelerinin liderliği ve CİF Organizasyonu’nun desteği ile tamamlanması kararının da alındığı toplantıda, Keçiören Belediyesi temsilcisi, projenin geniş kitlelere ulaşabilmesi için tüm ortakların yaygınlaştırma faaliyetlerini hızlandırması ve titizlikle çalışması gerekliliğini ifade ederken, yaygınlaştırmak için yapılması gerekenleri dile getirdi. Projenin başarılı olması için Dost Özel Eğitim Merkezi’nin sunduğu Teknik El Kitapçığı örneği kabul edilirken, ortaklardan kendi ülkelerinde kitapçığın geliştirilmesine yönelik test anketleri yapması istendi. Proje ortakları daha sonra yerinde uygulama örneklerini görmek amacıyla Maribor Belediyesi şirketi bünyesinde istihdam edilen genç engellileri ziyaret ettiler ve engelli gençlerin hazırladığı çeşitli ürünlerden satın alarak destek verdiler.
Projenin son günü Slovenya basınının da katılımıyla bir yuvarlak masa toplantısı ve basın konferansı düzenlendi. Toplantıda proje ortaklarıyla yapılan röportajlar Slovenya televizyon kanallarında ve yazılı basın organlarında da yayınlandı. DESYODİP projesinin bir sonraki toplantısı 26-29 Mart 2015 tarihleri arasında Fransa’nın başkenti Paris’te yapılacak.
Kaynak: iha