Büyükşehir Belediyesi, Avrupa Birliği standartlarında başarıyla sürdürdüğü tıbbi atıkların özel yöntemle toplanması, ayrıştırılması, depolanması, taşınması ve imhasını sorumluluk alanına giren yeni ilçelerde de aynı titizlikle uyguluyor.
Büyükşehir Belediyesi’nce sürdürülen uygulama kapsamında, Ankara’da tıbbi malzeme tüketen sağlık kuruluşları kırmızı poşetlerde topladıkları tıbbi atığı özel korunaklı depolarda saklıyor. Sonra eğitimli personel tarafından depolardan teslim alınan tıbbi atık, uygun donanımdaki araçlarla taşınarak, Sincan Çadırtepe çöplüğünde sağlık kurallarına uygun biçimde imha ediliyor.
Büyükşehir Belediyesi Sağlık İşleri Daire Başkanlığı’nca sürdürülen uygulamayla, Başkent’in 25 ilçesindeki devlet, askeri ve özel hastane ile özel poliklinik, medikal laboratuar, hayvan hastanesi, veterinerlik hizmeti veren poliklinik, sağlık ocakları ve diyaliz merkezleri, toplam 2 bin 557 kuruluştan günde ortalama 24 ton tıbbi atık toplanıyor.
Büyük hastanelerden her gün, bazen de günde 2 defa tıbbi atık topladıklarını belirten Sağlık İşleri Daire Başkanlığı yetkilileri, küçük sağlık kuruluşlarından ise kapasitesine göre haftada 1 veya 3 defa tıbbi atık aldıklarını ifade ettiler.
GÜVENLİ TAŞIMA
Sağlık İşleri Daire Başkanlığı yetkililerince yapılan açıklamada, tıbbi atık taşımasında işin niteliğine uygun dizayn edilen 13 aracın hizmet verdiği, özel eğitim alan görevli personelin koruyucu elbise, enfeksiyon tehlikesi ve kokuya karşı koruyucu maskenin yanı sıra, kesici ve delici maddelere karşı dirençli eldiven ve çelik tabanlı ayakkabı ile donatıldığını söyledi. Araçların her gün yıkanarak dezenfekte edildiğini ifade eden yetkililer, taşıma ve imha işleminin AB standartlarına uygun sağlıklı bir şekilde gerçekleştirildiğini vurguladı.
ÇEVRE SAĞLIĞINA UYGUN İMHA
Tıbbi atık, sağlık kuruluşlarındaki depolama alanlarından yazılı belge karşılığı teslim alınarak imha yeri Sincan Çadırtepe depolama alanına taşınıyor. Metan gazı sızıntısı ve kokuyu önleyen polietilen membrank kaplı özel muhafazalı bir alanda 3 metrelik bir çukura gömülen tıbbi atıkların üzerleri kireçle kaplanarak dezenfekte işlemi tamamlanıyor.
Sağlık kuruluşlarında tüketilen tıbbi malzeme atıklarının enfeksiyon riski taşıdığını hatırlatan yetkililer, evsel atığa karışması veya gerekli şekilde imha edilmemesi durumunda tıbbi atığın toplum sağlığı ve çevre kirliliği için tehdit oluşturacağına dikkat çekerek, tüm hastane, poliklinik ve sağlık kuruluşlarının belediyeyle tıbbi atık sözleşmesi imzalamak zorunda olduğunu, sözleşme imzalamayan sağlık kuruluşunun ruhsat alamayacağını kaydettiler.
TEHLİKELİ ATIKLARI ÖZEL FİRMALAR TOPLUYOR
Büyükşehir Belediyesi, Ankara’daki hastanelerin tıbbi atıklarını toplayarak Sincan Çadırtepe’deki depolama alanında kurallara uygun olarak depoluyor.
Hastanelerde tıbbi atıkların yanı sıra ortaya çıkan ve “tehlikeli atıklar” olarak nitelendirilen atıklar ise hastanelerin anlaşma yaptığı özel firmalar tarafından toplanıyor. Hastanelerin özel firmalarla yaptıkları anlaşmalarla tehlikeli atıklar, Ankara dışına depolanmak üzere gönderiliyor.
Kaynak: iha