Göğüs ağrısı şikayetiyle başvurduğu Medical Park Antalya Kalp Hastanesi’nde aort kökünde yırtık belirlenen 69 yaşındaki hasta, kalbinden çıkan ana damarın kapağın onarılması sonuca sağlığına kavuştu.
Aort adı verilen kalpten çıkan ana damarın tüm vücuda temiz kan taşıyan bir yapıya sahip olduğunu belirten Medical Park Antalya Kalp Hastanesi Direktörü ve Kalp-Damar Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Okutan, “Aortun yırtılması ya da genişlemesi dakikalar içerisinde yaşamı sonlandırabilir. Hastamızda bulunan aort kökü yani ana damarın kalpten çıktığı bölüm, beyin damarlarını da içine alacak şekilde yırtılmış ve genişlemiş durumdaydı” dedi.
“KAPAK ONARILDI VE SUNİ DAMARLA DEĞİŞTİRİLDİ”
Yırtığın son derece tehlikeli ve ölümcül bir durum olduğunun altını çizen Prof. Dr. Okutan, şunları söyledi:
“Bu hastaların da pek çoğu kısa zamanda yaşamını kaybetmektedir. Meryem Hanım’da göğüs ağrısı olmuş ve bu yırtık tespit edilmiştir. Yaşının ileri olmasına rağmen son derece başarılı bir ameliyat geçirdi. Bu operasyon, kalp cerrahisinin en riskli ameliyatlarından biridir. Kalpten çıkan bu ana damarın kapağı onarıldı ve fabrika yapımı bir suni damarla değiştirildi. Beyin damarları da bu yeni suni damara ilave edildi.”
“AMELİYATTAN ÜÇ SAAT SONRA YÜRÜDÜM”
Geçirdiği başarılı ameliyatın ardından konuşan 69 yaşındaki Meryem Bayrakçı, “Göğüs ağrılarım hastaneye başvurmama vesile oldu. Bu sayede damardaki yırtık tespit edildi. Doktorum ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Olduğum ameliyattan üç saat sonra solunum cihazından ayrıldım ve hatta yürüdüm. İlerlemiş yaşıma rağmen sağlığıma yeniden kavuşmanın mutluluğu içerisindeyim. Hocama ve ekibine çok teşekkür ederim” dedi.
Kaynak: iha