Antalya’nın Korkuteli İlçesi’nde çiçek balı arıcılarının konaklama yeri olan İmecik Köyü Çakmak Yaylası ve Beydağları’nda bu yıl bal verimi yüzleri güldürüyor. Yayla çiçek balı kilogramı 25, petek balı ise 20 liradan satılıyor.
Kuraklık nedeniyle ürün kaybı yaşayan bal üreticileri kovanlardan ve peteklerindeki balların hasadını yaparak satışa başladı. Bu yıl bahar yağmurlarının yeterli olması nedeniyle rekolte, arıcıların yüzünü güldürdü. Ege bölgesi başta olmak üzere Türkiye’nin bir çok yerinden gezgin arıcıların uğrak yeri olan Beydağları ve Çakmak Yaylası, lezzetli bal üretimine imkan veren çiçek popülasyonunun fazla olması nedeniyle bal üreticileri tarafından tercih edildi.
İmecik Köyü’nde 45 yıldır arıcılık yapan İbrahim Büyükbıçak, "İmecik ve çevresine her yıl yüzlerce gezginci arıcı da gelir. Bu yıl verim yüksek. Yani vatandaşlarımıza sunduğumuz, şeker katkısız saf çiçek balı miktarı arttı. Suni peteğe arılarımızın yaptığı balı bu yıl kilogramı 25-30 liradan, daha çok ilgi gören ve tümüyle organik olan yayla petek balını ise 20-25 liradan satıyoruz. En yoğun ilgiyi, peteğini de arıların yaptığı yayla kovan balı görüyor. Geçen yıla göre fiyatlarımızda önemli değişiklik yok. Ülke genelinde piyasada satılan balların pek çoğu 10-15 lira aralığından işlem görüyor" dedi.
Kaynak: iha