Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı yaptığı yazılı açıklamada, veteriner hekim kontrolü dışında yetiştirilen, sevki yapılan, satışa sunulan hayvanların bulaşıcı hayvan hastalıklarının yayılma riskini arttırdığını ve kesilen hayvanlardan elde edilen etlerin ise insan sağlığı açısından önemli risk oluşturduğu bildirdi.
HAYVANLARA EZİYET EDİLMEMESİ ÖNEM TAŞIYOR
Kurban Bayramı için alınan kurbanlık hayvanların sokaklarda dolaştırılmaları, meydanlarda bekletilmeleri, satın alınan hayvanların evlerin bahçelerinde, balkonlarında tutulmaları ve uygun olmayan yerlerde kesilmelerinin tehlikenin boyutunu daha da arttırdığını bildiren Saygılı, kurban ibadetinin yaparken, kurbanlık hayvanlara eziyet edilmemesi, usulüne uygun kesilmelerinin önem taşıdığını belirtti. Saygılı açıklamasında
”Suriye sınırından kaçak girerek satışa arz edilebilecek kurbanlıklar konusunda da halkımızın uyanık olması, mutlaka kulak küpelerine dikkat ederek gerekirse hayvan pasaportlarını kontrol etmeleri önemlidir. Halkımızın ibadetini kolay ve rahat yapabilmelerinin temini, üreticilerimizin ürettikleri hayvanlarını uygun şartlarda satışlarını yapabilmeleri, Kurban Bayramı’nda insan sağlığı, hayvan sağlığını korumak ve kurbanlıkların hijyenik şartlara uygun olarak kesilmesini ve çevre kirliliğinin önlenmesini sağlamak ve AB sürecinde Kurban Bayramı ile ilgili olumsuzlukların giderilmesi veteriner hekimler olarak amacımızdır” ifadelerine yer verdi.
HAYVANLARDAN İNSANLARA BULAŞABİLEN HASTALIKLAR
Saygılı, hayvanlardan insanlara bulaşabilen hastalıklarla (Zoonozlar) ilgili bilgiler de vererek, “Kasaplık hayvanlar birçok hastalığın kaynağı olabilir ve bu hastalıkları insanlara bulaştırabilirler. Hayvanlardan insanlara geçen bu hastalıkların özellikle kurban bayramlarında görülme sıklığı yaklaşık yüzde 30 oranında artmaktadır. Türkiye ve pek çok komşu ülkede Bruselloz, Kist hidatide, Sistiserkoz, Sarkoplazmoz, Verem, Toksaplazmoz, Şarbon gibi hastalıklar günümüzde hala görülmekte olup önemli bir halk sağlığı sorunu oluşturmaya devam etmektedirler” sözlerine yer verdi.
KURBANLIK ALINIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Antalya Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muammer Saygılı, bu hastalıklardan ileri gelebilecek tehlikenin azaltılması ve kurbanlık hayvan alımlarında dikkat edilecek noktaları ise söyle açıkladı:
”Veteriner sağlık raporu ve mense şahadetnamesi olmayan, sığır ve mandalarda küpesi ve pasaportu bulunmayan, çok zayıf, gebe, yeni doğum yapmış, yüksek ateşi bulunan, çok genç ve etleri olgunlaşmamış, tüyleri karışık ve mat, bakışları ve dış görünümü cansız, pis kokulu ishali ve burun akıntısı ve çevreye karsı aşırı tepkili veya çok duyarsız olan hayvanların alınmaması gerekmektedir.”
KURBANLIK KESİM YERLERİ
Kurbanlık hayvan kesimlerinin Tarım Bakanlığından ruhsat alınmış mezbaha ve kombinalarda veya geçici kesim yerlerinde yapılması gerektiğini de vurgulayan Saygılı, şunları kaydetti:
”Kesim yapılacak yerler temiz ve serin olmalı ve buralarda bol miktarda su bulunmalıdır. Kesim işlemi mümkün olduğunca hayvanlar askıya alınarak yapılmalıdır. Böylece kesme ve yüzme işleminin daha temiz ve sağlıklı bir şekilde yapılması sağlanmış olacaktır. Vatandaşlarımız, kurbanlık hayvanlarını köylerde ve önceden belirlenmiş kesim yeri bulunmayan yerlerde kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde kesebilirler ancak cadde, sokak ve park gibi kamu alanlarında kurbanlık hayvan kesimleri yasaktır. Kurban kesim yerlerindeki atıkların kan ve diğer organların herhangi bir çevre kirliliğine sebep olmalarının engellenmesi için gerekli önlemler alınmalıdır. Bu konuda Il Valilikleri, geçmiş yıllarda olduğu gibi cadde ve sokakları kurban kesim yeri olarak kullananlar ile Kurban kesiminden sonra kan, atıklar ve iç organlarını sokak ve caddelerde bırakanlara gerekli yasal yaptırımları uygulayacaklardır. Kesilen hayvanlara ait hastalıklı organlar, kesim sırasında oluşan artıklar ile özellikle kist hidatitli karaciğerler ile akciğerler kesinlikle kedi ve köpeklere verilmeyecek, uygun şekilde hazırlanmış, kedi ve köpekler tarafından çıkarılmayacak derinlikte çukurlara gömülerek imhası sağlanacaktır.”
KESİMDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ NOKTALAR
Kurban Bayramı süresince tüm mezbaha ve hayvan kesim yerlerinin açık olması, bireysel veya toplu kesim işlemlerinin kesim yerlerine yönlendirilmesi ve kesimin deneyimli kişilerce yapılmasının sağlanması gerektiğini bildiren Saygılı açıklamasında, “Kesim öncesi kurbanlık hayvanların yorgun olmaması ve kesimden önce yaklaşık 12 saat boyunca yem verilmemesi, etlerin kalitesini olumlu yönde etkileyen baslıca faktörlerdir. Yorgun hayvanların hemen kesilmesi ile kanı tamamen akıtmak mümkün olmayacağı için etler dayanıksız olacak ve çabuk bozulacaktır. Kurbanlık hayvanları kesim öncesi strese sokacak kötü muamelelerden ve hareketlerden kesinlikle kaçınılması gerekir” sözlerine yer verdi.
Kaynak: iha