‘Ahilik Haftası’ etkinlikleri kapsamında Gaziantep Demokrasi Meydanı’nda tören düzenlendi.
Ahilik kültürünün tanıtılması, esnaf ve sanatkarlar ile bunların örgütlerinde yaşatılması ve gelecek kuşaklara aktarılması amacıyla gerçekleştirilen ‘Ahilik Haftası’ etkinlikleri Gaziantep’te başladı.
‘Ahilik Haftası’ kutlamaları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı koordinasyonunda her yıl Eylül ayının üçüncü haftasında Kırşehir merkez olmak üzere 81 ilde gerçekleştiriliyor. Gaziantep Valiliği, Ticaret İl Müdürlüğü ile Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği tarafından düzenlenen ‘Ahilik Haftası’ kutlamaları 22-27 Eylül 2014 tarihleri arasında Demokrasi Meydanı’nda kutlanacak.
Törende konuşan Gaziantep Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ömer Küsbeoğlu, şunları söyledi:
“Ahilik; sanatın, ticaretin ve mesleğin olgun kişilik, güzel ahlak ve doğrulukla yoğurulduğu, kökleri çok eskilere uzanan bir geleneğimiz, yüzyıllar boyu toplumumuzun sosyal ve ekonomik omurgasını oluşturan bir bir örgütlenme şeklimiz, toplumsal kimliğimiz açısından daima sahiplenmemiz gereken çok özel bir kültürdür.
Ahilikte meslek ve sanatlar usta-çırak ilişkisi ile kuşaktan kuşağa aktarılır. Çıraklık sistemi ahiliğin temelidir. Osmanlı döneminden günümüze ulaşmıştır. Ahilik, cumhuriyetin ilk yıllarında mesleki eğitimde tercih edilen sistem örgün eğitim olmuştur.”
Demokrasi Meydanı’nda düzenlenen tören, çelenk sunumu ile başladı. Yapılan çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.
Tören kapsamında ‘yılın ahisi’ Settar Kıratlı, ‘yılın kadın ahisi’ Pembe Kaygılı ve ‘yılın en genç ahisi’ Alkan Akdemir plaketle ödüllendirildi.
Tören sonrası halk oyunları ekibi gösterisi oldu. Tören alanında ‘şet kuşatması’ tiyatro gösterisi ile anlatıldı. Tören alanında son olarak ahilik pilavı dağıtımı yapıldı.
Kaynak: iha