İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, ‘paralel yapı’ iddialarına ilişkin soruşturmada, avukatların dosya örneklerinin kendilerine verilmediği iddialarını yalanladı.
‘Paralel yapı’ iddialarına ilişkin yürütülen soruşturmada tutuklanan polislerin avukatları geçtiğimiz hafta yaptıkları açıklamada soruşturmaya ilişkin dosyayı göremediklerini öne sürmüşlerdi.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu tarafından konuyla ilgili yapılan yazılı açıklamada, “Cumhuriyet Başsavcılığımızın 2014/1637 numaralı dosyası üzerinden bir kısım emniyet mensupları hakkında ‘Siyasal ve askeri casusluk, özel hayatın gizliliğini ihlal etmek, kişisel verilerin hukuka aykırı olarak kaydedilmesi, resmi belgede sahtecilik ve suç uydurma’ suçlarından yürütülmekte olan soruşturmayla ilgili olarak bazı basın-yayın organlarında “soruşturma dosyası örneğinin şüpheli avukatlarına verilmediği ve savunma hakkının kısıtlandığı” yönünde kamuoyunu yanıltıcı haberler yapılması nedeniyle bu açıklamanın yapılması zorunluluğu doğmuştur” denildi.
Açıklamada yapılan operasyonun konusuyla ilgili, “Selam Tevhid Örgütü adı altında sahte belgeler düzenleyerek devlet yetkililerinin gerek birbirleriyle gerek ise yabancı devlet yetkilileri ile olan iletişimlerinin kayda alınarak, devlet sıralarının ele geçirilmesi ve insanların özel hayatlarının görüntülü ve yazılı olarak kaydedilmesidir” denildir.
Şüpheli polislerin avukatlarının soruşturma dosyasına ulaşamadıkları iddiaları ise, “Soruşturma dosyası örneği, devlet yetkililerinin ulusal-uluslar arası görüşme kayıtları ve mağdurların özel hayatlarına ilişkin ses ve görüntü kayıtları hariç olmak üzere isteyen her şüpheli ve avukata verilmiştir” denilerek yalanlandı.
Açıklamada, “Ulusal güvenlik ve insanların özel hayatının mahremiyeti gereği, ulusal güvenliği ve özel hayatı ilgilendiren ses ve görüntü kayıtların şüpheli ve avukatlarına verilmesi Türk Ceza Kanunu’nun 134, 327/1 maddeleri uyarınca mümkün değildir. Bu nedenle şüpheli avukatlarının savunma hakkının kısıtlandığına ilişkin iddiaları gerçeği yansıtmamaktadır” ifadelerine yer verildi.
Kaynak: iha