Antalya’nın İbradı ilçesinde merada otlarken kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce çalındıktan sonra Konya’nın Beyşehir ilçesine getirildiği iddia edilen 10 gebe ineğin sahibi, iki buzağıyla yapılan emzirme testiyle belirlendi.
Edinilen bilgiye göre, İbradı ilçesi Dalgakıran mevkisindeki merada hayvanlarını otlatan Enver Kahya’nın değişik ırklara ait 10 gebe ineği 3 gün önce gündüz saatlerinde arazide ortadan kayboldu. Meralık alanda 3-4 ineğinin daha bir ağaca bağlandığını gördükten sonra hayvanlarının çalındığından şüphe eden Kahya, durumu jandarma ekiplerine haber verdi. Kahya, yakınları ile birlikte kaybolan ineklerinin peşine de düşerek izini sürmeye başladı.
Beyşehir’e bağlı Üstünler Mahallesi’nde bulunan bir ahırda ineklerini bulduğunu ileri sürerek Beyşehir İlçe Jandarma Komutanlığı’na haber veren besici Kahya, jandarma ekiplerinden yardım istedi. Ahırda yapılan incelemede kulak küpeleri söküldüğü belirlenen hayvanlarını tanıyan Enver Kahya, hayvanların kendisinin olduğunu ileri sürmesi üzerine jandarma ekipleri inceleme başlattı. Çevrede yapılan araştırmada atılı vaziyette iki adet kulak küpesi bulan jandarma, küpelerin tespit edilen numaralardan çalıntı hayvanlara ait olduğu belirlendi. Ancak ineklerin sahibinin besici Enver Kahya olup olmadığının tam olarak kesinlik kazanması amacıyla İbradı ilçesinde ahırda bağlı olan iki buzağı da adrese getirildi.
"İNEKLERİN SAHİBİ EMZİRME TESTİYLE KESİNLİK KAZANDI"
Araçtan indirilen buzağılar annesi olduğu ifade edilen ineklerin yanına salınarak emzirme testine tabi tutuldu. Antalya’dan gelen veteriner hekim, ilçe, gıda ve tarım müdürlüğü yetkilileri ile taraflar nezaretinde emzirme testi gerçekleştirildi. Buzağıların annelerinin sütünü emmelerinin ardından emzirme testinin de tamamlanmış oldu. Bu sırada jandarmada emzirme testini kayıt altına aldı. Testin ardından söz konusu ineklerin çalıntı ve besici Erdoğan Kahya’ya ait olduğu saptandı. Test sonrasında veteriner hekim tarafından tanzim edilen “Çalıntı iddiasına haiz ineklere ait buzağıların getirtildiği, emzirme testine tabi tutulduğu, anne ve yavru ırkların uyuştuğu, aralarında duygusal iletişimin varlığının görüldüğü, herhangi bir kaçma, tepme, kabul etmeme, bağıma, şaşkınlık vs. morfolojik yani dış görüntülerin negatif tepkilerin oluşmadığı, doğası gereği emzirme faaliyetinin kusursuz icra edildiğinin gözlemlendiğine dair ifadelerin yazıldığı tutanak taraflara okunarak imza edildi.
ÇALINAN İNEKLERİN İZİNİ SÜRDÜ
Besici Erdoğan Kahya çalıntı ineklerinin kendisine teslim edilmesinin ardından jandarma ekiplerine teşekkür ederek, “İlginizden ve yardımlarınızdan dolayı Allah razı olsun” dedi.
Kahya, İbradı ilçesinde araziye sürülü olan hayvanlarının hırsızlar tarafından takip edilerek yüklenmek suretiyle çalındığını belirterek, “Biz de hırsızları takip ettik. Konya sınırlarına kadar gelmiş. İneklerin hepsi gebe, 2’sinin de ahırda buzağısı vardı. Buzağıların inekler anaları mı değil mi tespit etmek, kanıtlamak için de emzirme testi yapıldı. Buzağıların emişinden, ineklerin bağırışından hepsi meydana çıktı. Kulak küpeleri vardı ama hırsızlar hepsini kesmiş atmış, ikisini bulduk malların olduğu yerde. Şimdi hayvanlarımızı aldık götürüyoruz” diye konuştu.
Öte yandan, jandarma ekipleri, hayvanların ele geçirildiği ahırın sahibi olan İ.K.’yı gözaltına aldı. Şüphelinin firarda olan bir yakını daha olayla ilgili olarak aranırken, İ.K.’nın ahırdaki hayvanların kendisine ait olmadığını, ahırında olduklarından da haberdar olmadığını ileri sürdüğü öğrenildi.
Kaynak: iha