Mersin’in Tarsus ilçesinde hayata geçirilen Suç Analiz Birimi, güvenlik kameralarının kaydettiği görüntüleri inceleyerek, ilçe genelinde 3 ayda 40 olayı aydınlattı.
‘Suç Analiz Birimi’ sayesinde meydana gelen birçok olayı aydınlattıklarını ifade eden İlçe Emniyet Müdürü Haydar Çelik, Suç Analiz Biriminin mevcut veriler ışığında yer, zaman, suçun işleniş karakteristikleri, diğer olaylara benzerlik gibi hususların tespit edilmesi sürecini içerdiğini söyledi. Çelik, “Tarsus’ta Suç Analiz Biriminin meydana gelen olay mahallini gören konut, iş yeri ve kamu kurumlarının güvenlik kameralarının kaydettiği görüntüleri toplayıp saniye, saniye incelenmesi ve bu inceleme işleminin bu işte uzman olan kişiler tarafından yapılması sonucu Tarsus’ta 3 aylık süre zarfında yaklaşık 40 olayı aydınlatarak faillerine ulaştık. Olayların şüphelilerini savcılık talimatı ile gözaltına alarak sorgularının tamamlanmasıyla birlikte adliyeye sevk ettik. Bu şekilde adliyeye sevk ettiğimiz birçok şüpheli tutuklanmış oldu” dedi.
Çalışmanın verimli olması nedeniyle Tarsus’ta ‘Kameranı Tak Geleceğe Güvenle Bak’ projesini hayata geçirdiklerini ifade eden Tarsus İlçe Emniyet Müdürü Çelik, Suç Analiz Uzmanlığı Birimi sayesinde güvenlik kameralarının çözümü yapılarak suç ve suçluya daha hızlı bir şekilde erişilmesinin önünü açmış olduklarını söyledi.
Elde edilen görüntülerde bir binanın ikinci katında pencereleri açık bırakılan eve kolaylıkla tırmanan hırsızlık şüphelisinin ve şüpheliye gözcülük yapan şahıs kameralar tarafından tespit edilirken, yine bir apartmanın giriş kapısından apartman sakinine selam verme pişkinliğini gösteren hırsızlık şüphelisinin her ne kadar güvenlik kamerasını fark edip yüzünü saklasa da çaldığı bisiklet ve bir çuval içindeki eşyaları alarak olay yerinden ayrılışı, güvenlik kameralarına yansıyan ilginç görüntüler arasında yer alıyor.
Aynı kişinin bir başka zaman ve yerde gerçekleştirdiği motosiklet hırsızlığı da yine güvenlik kamerasının önemine vurgu yapar cinsten... Şahıs üzerine oturduğu motosikleti kısa devre yöntemi ile çalıştırıp yoluna devam ediyor.
Tarsus İlçe Emniyet Müdürlüğü’nün elde ettiği görüntüler bunlarla sınır değil. Bir markete duvarı delip giren hırsızlık şüphelisinin görüntüleri, market içindeki hırsızlık anı yine suça karışan kişinin eşkalinin belirlenerek, yakalanmasını sağlayan görüntüler arasındaki yerini alıyor.
Kaynak: iha