Bursa’da izinsiz doğalgaz tesisatından sızan karbonmonoksit gazı 3 ve 5 yaşındaki 2 çocuğun canına mal oldu.
Olay, merkez Osmangazi ilçesi Adalet mahallesi Üç Ahmet Sokak’ta meydana geldi. Edinilen bilgiye göre, binanın doğalgaz kullanım sözleşmesinin aktif olmadığı ve cihaz baca bağlantılarının teknik şartnameye aykırı olduğu halde baba Erhan Kiret, sayaç vanasının kilidini sökerek usulsüz gaz kullanımı gerçekleştirdi. Banyodaki doğalgaz şofbeninden sızan karbonmonoksit gazı tüm odalara yayılmaya başladı. Su içmek için bulunduğu odadan çıkan baba Erhan Kiret, evdeki gaz kokusu fark etti. Eşi Pınar Kiret’i de ikaz eden baba, soluğu odalarında uyumakta olan çocukları Ömer Efe (5) ve Yiğit Efe’nin (3) yanında aldı. Çocukların kendisine tepki vermediğini anlayan baba 112 Acil Servis ekiplerine haber verdi.
Yapılan ihbar üzerine olay yerine giden 112 Acil Servis ekipleri, 3 ve 5 yaşındaki çocukları hayatlarını kaybettiğini belirledi. Çevredekilerin zor sakinleştirdiği baba ve anne 112 Acil Servis Ekipleri tarafından en yakın hastaneye kaldırıldı. Baba ve annenin hayati tehlikesinin olmadığı gerekçesiyle eve gönderilirken, taziye evinde gelenleri karşılayan ailenin bir yakını Sabahat Turhan, "Çocuklar uyuyormuş. Anne ve baba uyanıkmış. Sonra onlara da bir hal oluyor. Bayılıp kalıyor. Daha sonra ayılıp 112’yi arıyor. Evde soba yakılıyor. Ama şofbenden sızan gazdan zehirleniyorlar. Artık kimde kabahat var bilemiyorum. İki tane yavrum gitti" diye konuştu.
Olay yerine intikal eden Bursagaz 187 acil ihbar ekipleri ise yapılan ilk değerlendirmeye göre, binanın doğalgaz kullanım sözleşmesinin aktif olmadığı, sayaç vanasının kilidinin sökülerek usulsüz gaz kullanımı yapıldığı tespit etti. Aynı zamanda bina içinde kullanılan cihaz baca bağlantılarının teknik şartnameye aykırı olduğunu da ifade eden ekipler, bacalı şofbenin bulunduğu mahalde karbonmonoksit alarm cihazının olmadığını da söyledi.
Güvenli doğalgaz kullanımı hakkında sürekli bilinçlendirme çalışmaları yaparak müşterilerini uyardıklarına dikkat çeken Bursagaz yetkilileri, kullanıcıların bu tür istenmeyen kazalardan korunması için mutlaka tesisatlarında istenen gerekli güvenlik tedbirlerini almaları gerektiğini, bu konuda müşteriden kaynaklı yaşanacak her türlü ihmalin olumsuz sonuçlar oluşturabileceğini söyledi. Binalarda güvenli doğalgaz kullanımı için mutlaka standartlara uygun hareket edilmesi gerektiğini belirten yetkililer, vatandaşların Bursagaz’ın bilgisi dışında tesisatlara müdahale etmesinin bu tür istenmeyen ve acı olaylara sebebiyet verebileceğine dikkat çekti.
(İHA)
Kaynak: iha