Aydın Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi tarafından COSME programı kapsamında yürütülmekte olan ’Genç Girişimciler için Erasmus’ programı kapsamında Türk girişimciler Avrupa’daki eşdeğerleriyle buluşuyor.
Aydın Valiliği’nin 2011 yılında Avrupa Komisyonu’na yaptığı başvuru kabul edilmiş ve COSME Programı kapsamında Türkiye’deki ilk akredite kurum olmuştu. Ülke bazında değişen aylık harcırahlara desteklenerek yurt dışına gönderilen yeni girişimcilerden biri, çevre ve atık alanında faaliyet gösteren bir firmayla anlaşarak 3 aylık bir süre için İngiltere’ye gitti.
Aydın Valiliği AB ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi şu ana kadar toplam 4 girişimciyi yurt dışına gönderip, 4 girişimciyi de ülkemizdeki işletmelere kabul etti. Enerji kaynakları alanında çalışmalar yapan diğer ise yine bu alanda deneyimlerinden faydalanacağı Finlandiya’da bulunan ev sahibi firmada 2 ay kalarak hem işletme becerilerini geliştirmiş hem de firmaya kendi deneyimlerini ve fikirlerini aktararak katkı sağlandı. Kobi danışmalığı alanında faaliyet gösteren bir şirket sahibi girişimci Alkan Turnacılar ise, 1 aylığına Yunanistan’da aynı alanda faaliyet gösteren bir firmada deneyimlerini paylaşmak üzere sözleşmesini imzaladı.
COSME Programı hakkında bilgiler veren Vali Erol Ayyıldız, “COSME Programın genel amaçlarından biri; girişimciliği, Avrupa KOBİ’lerinin uluslararası görünümünü ve rekabet edebilirliğini geliştirmek ve katılımcı ülkelerde yer alan yeni kurulmuş mikro ve küçük işletmeler ile başlangıç aşamasındaki potansiyel girişimcileri teşvik etmektir. Katılımcı ülkelerden yeni girişimciler, diğer katılımcı ülkelerden tecrübeli girişimcilerin işletmelerinde bir dönem geçirerek tecrübelerini zenginleştirebilirler, bilgilerini ve çevrelerini geliştirebilirler veya ülkemizdeki işletmeler de Ev Sahibi Girişimci olarak, misafir edecekleri yeni girişimcilerin fikirlerinden faydalanabilirler veya Avrupa Pazarları hakkında bilgi sahibi olabilirler” dedi.
Ev sahibi ve yeni girişimcilerin bir araya gelmesinden oluşacak muhtemel ortaklıklar ve anlaşmaların iş piyasasına katkı sağlayacağını kaydeden Vali Ayyıldız, “Bu ortaklıklar neticesinde ortaya çıkan başarı hikayeleri aynı zamanda ilimiz ve ülkemiz ekonomisinin başarı hikayeleri olacaktır. Girişimciler için önemli fırsatlar sunan bu programın ülkemizde uygulanabilmesi için Türkiye’de akredite olan ilk kamukurumu olmamız bizim için gurur vericidir. Ancak Avrupa’da girişimcilerin yaygın olarak faydalandığı bu programdan ülke olarak daha fazla yararlanmamız gerekmektedir. Biz Aydın Valiliği Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Koordinasyon Merkezi olarak bu konuda tüm kurum ve kuruluşlara destek vermeye hazır olduğumuzu da buradan belirtmek isteriz. Çünkü girişimciliğin her alanda desteklenmesi ülke ekonomimize en değerli katkıyı sağlayacak unsurlardan biridir” şeklinde konuştu.
Kaynak: iha