Çine Ziraat Odası’nda ihraç edilen altı üye, mahkeme kararı ve yönetmelik gereği delege seçimlerinde oy kullandı. Yeniden delege seçilen adaylarla ile ilgili yapılan itirazı İlçe Kaymakamlığı kara bağlayacak.
Çine Ziraat Odası Meclis üyeliği yapan Halaçlar Mahallesi Muhtarı Mehmet Ateş ile yönetim kurulunda üye olarak görev yapan Dorumlar Mahallesi Muhtarı Halil Kapıkıran, Kahramanköy Mahalle Muhtarı Abdülkadir Akalın, Yağcılar Mahallesi’nden Kamil Duman, Soğuloluk Mahallesi’nden İbrahim Topuz ve Kasar Mahallesi’nden Mehmet Memiş 20 Haziran 2014 tarihinde Çine Ziraat Odası Meclisi kararıyla ihraç edildi. 6 üyenin ihraç karına yaptığı itirazı değerlendiren İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma kararına itiraz eden Çine Ziraat Odası Yönetim Kurulu’nun başvurusu Bölge İdare Mahkemesi tarafından red edildi.
Bunun üzerine hafta sonu yapılan delege seçimlerinde yeniden aday olan 6 delege, listelerde isimlerinin olmamasına rağmen Ziraat Odaları yönetmeliği gereği çiftçi belgesiyle oy kullanıp delege seçildi. Seçim sonuçlarına itiraz eden diğer adaylar, itiraz mercii olan İlçe Kaymakamlığına başvurdu.
Yaşanan süreç hakkında bilgi veren Halaçlar Mahallesi Muhtarı Mehmet Ateş, “Ben ve 5 arkadaşım grup kararına uyulmadığı gerekçesiyle haksız yere odadan uzaklaştırıldı. Mahkemede haklı olduğumuz kesinleşmesine rağmen Çine Ziraat Odası yönetiminin keyfiyet uygulaması sonucu hakkımız bize geri verilmedi. Mahkeme kararına uyulmaması bir suçtur. Biz bir taraftan hukuki mücadelemize devam ederken, hafta sonu yapılan delege seçiminde yeniden aday olduk. Listelerde isimlerimiz yer almamasına rağmen Ziraat Yönetmeliğinin 13. Maddesi 2. Bendi gereği ‘Listede ismi bulunmayan ancak çiftçilik belgesini ibraz edenler isimlerini cetvele ilave ettirerek oy kullandırılır’ ibaresi gereğince biz oyumuzu kullandık. Seçimi kazandıktan sonra karşımızdaki adaylar sonuçlara itiraz etti. Biz haklı olarak yasa ve yönetmeliklere göre seçime girdik ve kazandık. İlçe Kaymakamlığının da bizim mağduriyetlerimizi göz önünde bulundurarak haklı bir karar vereceğine inanıyoruz” dedi.
Kaynak: iha