Avrupa Birliği Comenius Okul Ortaklıkları projesi kapsamında hibe almaya hak kazanan Aydın Efeler Anadolu Lisesi Avrupa’dan dört ülkenin gençlerini konuk etti. Aydın’a hayran kalan konuklara Türk misafirperverliğinin yanı sıra Yörük kültürü hem anlatıldı hem de yaşatıldı. Aydın’ın doğal güzelliklerinin yanı sıra havasına hayran kalan Avrupalı misafirler Aydın Efeler Lisesi öğrenci ve öğretmenlerine teşekkür etti.
Danimarka, Polonya, İtalya, Almanya ortaklı “Europe To Be “ isimli projesi kapsamında Aydın’a gelen 11 öğretmen ve 28 öğrenciye ev sahipliği yapan Aydın Efeler Anadolu Lisesi proje kapsamında Danimarka, Almanya ve Polonya çalıştayları gerçekleştirdi. Çalıştaylarda 10 öğrenci ve 10 öğretmen görev alırken Proje Koordinatörü Filiz Yavuz çalışmaların oldukça verimli geçtiğini belirtti. Yavuz, “Yürütülen projede, günümüz gençlerinin dünya ve Avrupa ülkeleri hakkında gerek tarih, örf, anane, dil, din ve gerekse de ekonomik, sosyal ve politik olarak nerede, nasıl gördükleri ve neler düşündükleri konuşuldu. Bu öngörüler üzerinde ne tür faktörler etkili olmaktadır? Sosyal ve kültürel anlamda farklılıklar nelerdir? Mesela başka ülkelere sınır komşuluğu bulunan yerleşim alanlarında ne gibi benzerlik ve farklılıklar vardır? Soruları ele alındı. Bu temeller üzerinde mesela “10-15 yıl sonranın genç ideal Avrupalı yetişkinleri ve çiftleri nasıl olmalıdır” gibi konular sorgulandı” diye konuştu.
Efeler Anadolu Lisesi olarak projenin can alıcı ve tüm dünyaya açılım noktası olan web sitesini kurma görevini üstlendiklerini kaydeden Proje Koordinatörü Filiz Yavuz, “Şu anda www.europetobe.com adıyla domaini hazır olan sitenin içeriği de okulumuz proje ekibince adım adım yapılmaktadır. Tabii bunun yanı sıra her bir ülkeye olduğu gibi okulumuz da aynı ülkelerin gruplarınca ileriki tarihlerde ziyaret edilecektir” dedi.
ÖĞRENCİ VE VELİLER KÜLTÜR ELÇİLERİ GİBİ ÇALIŞTI
Projenin çalıştayların dışında farklı bir özelliğinin olduğunu kaydeden Koordinatör Filiz Yavuz, “Bizler için bilim ve sanat kadar kültür de çok önemlidir. Bu kapsamda projeye velilerimizin de ciddi katkısı olmuştur. Misafirlerimizin tamamı bizzat öğretmen ve öğrenci velilerimiz tarafından evlerde misafir edildi. Burada yabancı konuklarımız bir yandan çalıştaya katılırken diğer yandan da Türm Misafirperverliği’nin yanı sıra Yörük Kültürü ve toplumumuzun temel yapısı aile yaşantısını da bizzat görerek yaşadı. Bu etkinliğin gerçekleştirilmesinde emeği geçen ve bizlere destek veren herkese teşekkür ediyoruz” diyerek Efeler Anadolu Lisesi olarak proje yürütmenin yanında bir kültür elçisi gibi çalışmaya özen gösterdiklerini belirtti.
Kaynak: iha