Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğu, Söke’ye gelerek Ticaret Borsası, Ticaret Odası ve Söke Belediyesi’ni ziyaret etti.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ilk olarak Söke Ticaret Borsası’na geldi. Söke Ticaret Borsası yönetim kurulu ve meclis üyeleri başta olmak üzere, Söke esnaf odalarının temsilcileri, çevre borsa ve ticaret odalarının temsilcileri tarafından karşılanan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na Söke ile ilgili kısa bir sunum yapıldı. Söke Ticaret Borsası Meclis Başkanı Nejat Sağel tarafından yapılan açılış konuşması sonrasında Söke Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Deniz Günal konuşmasında Söke ile ilgili kısa bir sunum yaptı. Özellikle tarım ve pamuk sektörünün yaşadığı sıkıntıları dile getiren Deniz Günal; “Pamuk diğer ürünler karşısında öksüz kalıyor. Sürekli karsızlık ve düşük karlarla süreç devam ediyor. Ülkemizin birçok bölgesinde çiftçiler, pamuk üretiminden vazgeçerken bizim topraklarımız başka bir ürüne çok fazla müsaade etmiyor. Sizden pamukta desteklemenin arttırılmasını istiyoruz. Bu konuda desteklerinizi bekliyoruz” dedi. Söke OSB’ye yatırımcı yönlendirilmesi konusunda da TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’ndan destek beklediklerini ifade eden Borsa Başkanı Deniz Günal; Söke’de öğrenci yurdu yapılması içinde TOBB’nden destek beklediklerini dile getirdi.
Söke’de Türkiye hatta dünyanın en kaliteli pamuğunun yetiştiğini bildiğini, 2007 yılında Söke Ovası pamuğu üzerinde model olabilecek bir çalışma yaptıklarını hatırlatan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, yaşanan sıkıntıları ilgili makamlara aktarma sözü verdi.
“PAMUK İTHALİ YANLIŞ POLİTİKADIR”
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu; “Tekstil sektörü Türkiye’nin istihdam deposudur. Tekstil’den vazgeçildiğinde 2.5 milyon insanımız hangi sektör bünyesinde istihdam edilecek. Ana maddesi pamuğu işleyip satıyorduk düne kadar. Tarım politikasındaki en büyük yanlışımız pamuk ithal etmedir. Katma değeri yüksek olan bir ürünü neden ithal ediyoruz. Cari açığımız varken pamuktan vazgeçerek başka ürünlere yönlenmek çok yanlış bir politikadır” dedi.
“MASA BAŞINDA TEŞVİK POLİTİKASI YAPILMAZ”
Hisarcıklıoğlu, Söke OSB’ye yeni yatırımcıların yönlendirilmesi konusunda da açıklamalarda bulundu. Ankara’da teşvik politikasının toptancı anlayışla yapıldığının altını çizen Hisarcıklıoğlu, “Aydın’da ve Söke’de ne olacaksa sahanın içinde çalışmak lazım. İşte oturup alın teri dökmeden masa başında teşvik politikası yaparsanız haksızlık ve adaletsizlikler ortaya çıkar. Biz teşvik politikasının önümüzdeki dönem hızla değişmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu değişirse hangi sanayi sektörü Söke’de yer alması gerekirse o teşvik edilir” dedi.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Borsa ziyareti sonrası Söke Ticaret Odası’na geçti. Ticaret Odası’nda İlçe Kaymakamı Mehmet Demirezer de bulundu. Söke Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşat Anya Söke ile ilgili sunum yaptı. Sunu izlerken Söke Pidesi’nin tadına bakan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu; pamuk ve pide başta olmak üzere markalaşmanın önemine dikkat çekti. Hisarcıklıoğlu “Söke Ticaret Odası, Söke Belediye Başkanı çıkartmış bir odadır. Bu anlamda iftihar kaynağımızdır. Bu birliktelik ve beraberlik ile olur. Reşat Anya’ya yeni görevinde başarılar diliyorum. Söke’de birlik ve beraberlik içinde Söke için ne yapabiliriz endişesi içinde olmamız lazım” dedi.
Kaynak: iha