Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e yazılı olarak cevaplandırması talebi ile soru önergesi sundu.
Şeker, daha önce Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e, Kırsal Kalkınma Programı’ndan yararlanan il sayısının 20’den 42’ye çıktığını, bu uygulamanın kriterlerinin neye göre belirlendiğini, teşvik bekleyen ve sahipsiz kalan Bilecik’in bu program içine alınıp alınmadığını sorduğunu belirtti. Şeker, “20 Nisan 2012 tarihli gönderilen cevapta; kriterlerin AB tarafından belirlendiği, illerin kişi başı ekonomik verileri ve net göç oranı olarak ifade edilerek, tarımsal ve ekonomik kalkınma potansiyeli olan illerin dikkate alındığı belirtilmişti. Ayrıca Bilecik iline yönelik başka programlardan destek aktarımı olduğu iletilmiş, Bilecik ilinin Kırsal Kalkınma Programı’nın dışında tutulduğu söylenmişti" dedi.
Bilecik Milletvekili Bahattin Şeker bu cevabın üstüne Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’e yazılı olarak cevaplandırması talebi ile soru önergesi sundu. Şeker, sunduğu önergede, Afyon, Balıkesir, Bursa, Çanakkale gibi çevre illerin Kırsal Kalkınma Programı içerisinde olması elbette mühim olduğunu belirterek, “Ancak Bilecik gibi, coğrafyası bu illerden daha küçük, tarımsal üretimi bu illerden daha fazla desteğe muhtaç olan ve ekonomik potansiyeline rağmen teşvik ve destek programlarında yeteri kadar önceliği olmayan bir ilin böylesine önemli bir destekten mahrum kalmasına sebep olan temel etkenler nelerdir? Bilecik’e yönelik uygulanan hibe programlarının dışında, ilimizin Kırsal Kalkınma Programı’na alınması mümkün müdür? Bilecik iline yönelik olarak uygulanan destek, teşvik ve hibe programlarının 2011-2014 yılları arasındaki verileri nelerdir? Bu hibeler hangi kapsamda ve hangi üretim alanlarında yapılmıştır? Bu hibelerin tarımsal ve ekonomik büyümeye katkısını somut ve istatistik verilerle ortaya koyabilir misiniz? Bakanlığınızın Bilecik iline yönelik bir eylem planı veya 5 ya da 10 yıllık bir stratejik büyüme planlaması var mıdır? İlimizin tarımsal potansiyeline rağmen yaşanan temel sorunlara yönelik bir çalışmanız var mıdır; varsa hangi alanları kapsamaktadır?” ifadeleri kullandı.
Kaynak: iha