Connectivity Lab adı verilen proje kapsamında gelişmekte olan ülkelere bedava internet sunmayı amaçlayan Facebook, Aquila kod adı verilen drone ile milyonlarca insana gökten internet indirmeyi planlıyor.

Facebook'un F8 geliştirici konferansında sunduğu yeni bilgilerde, kanat genişliği Boeing 767 kadar olması planlanan Aquila, kullanacağı hafif materyaller sayesinde bir arabanın ağırlığına sahip olacak.

Kanat genişliği 47 metre veya üzerinde olacak drone, güneş enerjisi kullanarak en az üç ay göklerde kalacak. Bu süre esnasında, drone lazer teknolojisi kullanarak 1-3 kilometre yükselikten yere internet iletecek. Aquila drone'ları, birbirleri arasında iletişim kurarak geniş bölgeler üzerinde koordineli bir şekilde hareket edebilecek.

Facebook, Connectivity Lab kapsamında geçtiğimiz yıl Britanya merkezli Ascenta firmasından beş kişilik mühendis ekibi transfer etmişti. Transfer edilen ekibin, geçmişte uzay-havacılık alanında yer alan Boeing ve Honeywell'in yanı sıra Qinetiq ve Harris Corporation için çalıştığı ifade edildi. Ascenta ekibi, güneş enerjisi kullanarak en uzun süre havada kalabilen Zephyr drone'unu tasarlamasıyla biliniyor.

Facebook'un gökten internet indirecek mühendis ekibinde NASA ve ABD Ulusal Optik Astronomi Gözlemevi'ndan mühendisler de katıldı

Editör: TE Bilişim