Serhat TEZCAN- Hüseyin TÜCCAR/BURSA, () - ULUDAĞ Üniversitesi (UÜ) Veteriner Fakültesi'nde köpek ve sahibi arasındaki ilişki, davranışsal ve fizyolojik açıdan değerlendirilecek. Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Türel Özkul, bu projeyle hayvan sevgisini ve insanların etkisini ortaya koymayı planladıklarını söyledi.
UÜ. Veteriner Fakültesi Fizyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof.Dr. Cenk Aydın, İnsan Hayvan Etkileşimi Derneği Başkanı ve UÜ. Veteriner Fakültesi Öğretim Üyesi Doç.Dr. Türel Özkul, Araştırma Görevlisi Nilay Seyidoğlu, ceket ve yelek giydirdikleri köpeklerin tepkilerini değerlendirerek, elde edilen verilerle köpek ve sahibi arasındaki davranışsal ve fizyolojik tepkilerini araştırıyor.
Çalışmaları hakkında bilgi veren Prof.Dr. Cenk Aydın, Türkiye'de ilk defa, köpeğe temas etmeden ya da bağlamadan fizyolojik parametreleri elde edecekleri bir sistem ile çalışacaklarını açıkladı. Prof.Dr. Aydın, "Hayvan üzerine giydirdiğimiz ceket vasıtasıyla, altından elektrotlar ile veriler, bluetooth ile receivera, oradan da bilgisayara aktarılmasını sağlıyor. Bu çalışmada hayvanın solunum sıklığı, solunum hacmi, kalp atım sayısı, kan basıncı, vücut ısısı gibi parametreler elde edeceğiz. Hem davranışları, hem de fizyolojik istatistikleri biraraya getirip, daha uygun yorumlarda bulunacağız. Özellikle hayvanın yönüyle bakış açısını zenginleştirmek istiyoruz" diye konuştu.
İKİ AŞAMALI ARAŞTIRMA
Türkiye'de ilk kez gerçekleşecek çalışma ile hayvanlar ile sahipleri arasındaki bağı tespit edeceklerini söyleyen Doç. Dr. Türel Özkul, çok farklı olan bu projeyle hayvan sevgisini ve insanların etkisini ortaya koymayı amaçladıklarını söyledi. Proje için aralarında UÜ'nin Bilimsel Araştırmaları Projeler Birimi ve Veteriner Fakültesi'nin de bulunduğu bir çok kurum ve kuruluştan destek aldıklarını, bunları ise bir merkezde topladıklarını belirten Doç.Dr. Özkul, "Günümüzde, insan-hayvan etkileşimi ve insan sağlığı yönünde çok sayıda araştırma var. Ama hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar sınırlı. Bizim amacımız, elde edeceğimiz verilerle, kısa sürede hayvan sahibi ve köpeği arasındaki uyum problemlerini ortadan kaldırmak ve ortaya çıkabilecek davranış problemlerinin önüne geçmek. Çalışmamız iki aşamalı olacak. Birinci bölümde, sahipleri ile köpekler arasındaki bağı ölçeceğiz. İkinci aşamada ise fizyolojik parametreleri belirleyeceğiz. Ayrıca, köpeklerin sahipleri tarafından ziyaretlerinde yaşadıkları pozitif ya da negatif etkilerin neler olduğunu öğrenip, hayvanların etkilenmemesi için nelerin yapılması gerektiğini ortaya çıkartacağız" dedi.

FOTOĞRAFLI

 

Kaynak: dha