Bingöl Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı (BTSO) Başkanı Erkan Çalbay, yeni çıkan torba yasa ile birlikte odaya gecikme cezası borcu olan esnafın gecikme cezalarının silineceğini söyledi. Çalbay, peşin ödemelerde yüzde 10 indirim uygulanacağını duyurdu.
2 bin 657 üyenin 854 bin 396 lira tutarındaki gecikme zammı borcunun affedileceğini belirten Çalbay “Uygulama, üyelerimizin 11 Eylül 2014 tarihinden önce odamıza ödemesi gerektiği halde ödememiş oldukları 2014 yılı Ekim ayında ödemesi gereken aidat 2. taksiti dışındaki tüm aidat borçlarını kapsamaktadır” dedi.
Üyelerin, geçici 18. madde ile düzenlenen uygulamadan yararlanılabilmesi için en geç 01 Aralık 2014 tarihine kadar dilekçe ile başvurması gerektiğini ifade eden Çalbay, “Kapsama giren aidat borçlarına ilişkin 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkındaki Kanuna göre hesaplanmış gecikme zamları silinecektir. Ancak 11 Eylül 2014 tarihine kadar Yİ-ÜFE aylık değişim oranları esas alınarak hesaplanacak yeni tutar, asıl alacağa ilave edilerek, toplam meblağ hesap edilecektir. Ödeme hesap edilen toplam meblağ üzerinden yapılacaktır” diye konuştu.
PEŞİN ÖDEMELERDE YÜZDE 10 İNDİRİM
Ödenmesi gereken toplam meblağın 31 Aralık 2014 tarihine kadar ödenmesi halinde toplam tutara yüzde 10 oranında indirim uygulanacağını kaydeden Çalbay, başvuruda bulunan üyelerin yeniden hesap edilen meblağın 8 eşit takside bölüneceğini söyledi. Birinci taksitin son ödeme tarihinin 31 Aralık 2014 olduğunu ifade eden Çalbay, kalan miktarın ise 3’er aylık dönemler halinde 7 taksite bölüneceğini belirtti. Taksitlerden herhangi birinin öngörülen süre ve şekilde ödenmemesi halinde, uygulama kapsamında tahsil edilen tutarlar anapara borcundan düşüleceğini ve kalan borç için 6183 sayılı Kanun uyarınca gecikme zammının işlemeye devam edeceğinin uyarısında bulunan Çalbay “Toplam meblağ ve taksit tutarları, vade tarihine kadar kredi kartı ile tek çekim tahsil edile bilinir. Ayrıca kredi kartı ile taksitlendirme yapılamaz. Uygulamadan yararlanmak isteyen borçlu üyelerin, belirtilen şartları yerine getirmelerinin yanı sıra dava açmamaları, açılmış davalardan vazgeçmeleri ve kanun yollarına başvurmamaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.
Kaynak: iha