Bitlis Akademi Düşünce Derneği tarafından Bitlis’in Tatvan ilçesinde, Bitlis ayaklanmasının 100. Yıl dönümü nedeniyle ‘1914 Bitlis Ayaklanması’ konulu konferans düzenlendi.
Tatvan Belediyesi Kültür Merkezinde saat 10:00’da başlayan konferansta katılımcılar ilk olarak birer selamlama konuşması yaptı. Düzenlenen konferansta Kürtçe bir konuşma yapan Bitlis Belediye Başkanı Hüseyin Olan, Bitlis ayaklanması hakkında yapılacak olan konferansın başarılı geçmesini diledi. Kürt halkının zulmü hiçbir zaman kabul etmediğini belirtti. Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy ise, Bitlis ayaklanmasının 100’ncü yılı dolayısıyla düzenlenen konferans için emeği geçenlere teşekkürlerini ileterek, “Bu konferansın çok güzel geçeceğini, anlamlı bilgiler vereceğine inanıyorum. Konferans için Tatvan’a gelen herkese hoş geldiniz diyorum” dedi.
Yapılan konuşmaların ardından programın ilk oturumunu Prof. Dr. Celile Celil, ‘Rus ve Ermeni Kaynaklarında 1914 Bitlis Ayaklanması’ konusunu işlendi. Konferans Sosyolog Yaşar Abdüsselamoğlu’nun ‘XX. Yüzyılın Başlarında Bitlis’te Kürt Milliyetçiliği, Ulus ve Din Bağlamında Bitlis Ayaklanması’ konusunda konferans verdi. Öğlenden sonra düzenlenecek olan konferans’ta da Bitlis Eren Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Demirtaş, ‘Osmanlı Basınında Bitlis Ayaklanması’ konulu konferansını verdi. Program akşam saatlerine kadar sürecek.
Konferansa Tatvan Belediye Başkanı Fettah Aksoy, Bitlis Belediye Başkanı Hüseyin Olan’ın yanı sıra HDP Tatvan İlçe Başkanı Bedirhan Epözdemir, çok sayıda Sivil Toplum Örgütü Temsilcisi ve vatandaşlar katıldılar.
Kaynak: iha