Dünyanın önemli belgesel fotoğrafçılarından İspanyol Carlos Spottorno ve Güney Koreli Park Jongwoo, 4. Uluslararası Bursa Fotoğraf Festivali’nde (BursaFotoFest) dünyanın değişik yerlerinde yaptıkları çalışmaları Türk fotoğraf meraklılarıyla paylaştı.
Büyükşehir Belediyesi, Bursa Kent Konseyi (BKK) ve Bursa Fotoğraf Sanatı Derneği (BUFSAD) işbirliğiyle düzenlenen 4. Uluslararası BursaFotoFest, fotoğrafın önemli isimleri Chris Steele-Perkins ve İzzet Keribar’ın ardından İspanyol sanatçı Carlos Spottorno ve Güney Koreli sanatçı Park Jongwoo’yu ağırladı. Atatürk Kongre Kültür Merkezi (Merinos AKKM) Hüdavendigar Salonu’ndaki sanatçı söyleşisine fotoğraf meraklıları ilgi gösterdi.
Türkiye’de olmaktan büyük mutluluk duyduğunu söyleyen Spottorno, fotoğraf festivalini destekleyen Bursa Büyükşehir Belediyesi’ni de tebrik etti. 1991 senesinde belgesel fotoğrafçılığa başladığını söyleyen Carlos Spottorno, dinleyicilerle 4 farklı hikayeyi en özel fotoğraflarıyla anlattı. Çin’de Türklerin yoğun yaşadığı Sincan bölgesini, geçmiş yüzyıllarda dünyaya hükmetmiş ancak günümüzde ekonomik sıkıntılar çeken Güney Avrupa’daki 4 ülkeyi, son yıllarda öne çıkan mülteci meselesini ve dünyada birçok sıkıntıyı ortaya çıkaran para konusunu slayt şovla anlattı. Çalışmalarında fotoğrafın yanında video çekmesinin de istendiğini belirten Spottorno, internet devriminin iyi ve kötü şeyler getirdiğini, bunun da bir sonucu olduğunu dile getirdi. Dergilerin ve gazetelerin artık fotoğrafı daha az, videoyu daha çok desteklemeye başladığını aktardı.
Güney Koreli sanatçı Park Jongwoo ise Bursa’da bulunmanın kendisi için gurur kaynağı olduğunu belirtti. 43 yıldır fotoğrafla ilgilendiğini anlatan Jongwoo, ilk kez Türkiye’de fotoğraf hayatından bahsettiğini ifade etti. 13 yaşında fotoğraf çekmeye başladığını dile getiren Jongwoo, askerlikten sonra foto muhabiri olarak çalışmaya başladığını söyledi. 11 yılın ardından serbest olarak çalışmaya başladığını, sadece fotoğraftan hayatı kazanmanın zor olduğunu anlatan Jongwoo, 1995 yılından sonra video prodüktörlüğü de yapmaya başladığını vurguladı. Fotoğraf projelerinden bazılarını dinleyicilerle paylaşan Jongwoo, birçok ülkedeki azınlıkların hayatlarını çekmek için dünyayı gezdiğini kaydetti.
Kaynak: iha