29 Ekim Cumhuriyet bayramı etkinlikleri, ilçelerde düzenlenen etkinliklerle başladı. Bayramiç, Biga, Çan ve Gelibolu’da Atatürk anıtlarına çelenkler sunuldu.
Çan’da Cumhuriyetin 91’inci yıldönümü kutlama törenlerinin ilk bölümü çelenk konulması ile başladı. Atatürk Şehir Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşımız okundu. Çelenk koyma törenine Çan Kaymakamı Nurettin Kakillioğlu, Çan Garnizon Komutanı Hakan Fırat, Çan Belediye Başkanı Dr. Abdurrahman Kuzu, Çan Cumhuriyet Başsavcı Ömer Demirgöz, ilçede görev yapan daire müdürleri, siyasi parti başkan ve yöneticileri ile oda başkan ve yöneticileri katıldı.
Çanakkale’nin Gelibolu ilçesinde 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlama törenleri çelenk sunumuyla başladı. Törenden önce kamu kurum ve kuruluşlar ile Gelibolu bayraklarla süslendi. Ardından 2. Kolordu Garnizon Komutanlığı önündeki Atatürk Anıtına saat 13.00’ de Kaymakam Oktay Çağatay, Belediye başkanı Mustafa Özacar ve 2. Kolordu Komutanı Korgeneral Yıldırım Güvenç tarafından çelenk konuldu. Çelenklerin ardından saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasıyla ilk günkü kutlamalar sona erdi. 29 Ekim kutlamalarına Çarşamba günü 26 Kasım caddesinde saat 10.00’daki törenlerle başlayacak. Törenlerin ardından saat 17.30’da iskelede Kolordu Komutanlığı bandosu konser verecek ve ardından 19.30’da fener alayı düzenlenecek.
Biga’da 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı kutlamaları kapsamında Atatürk Anıtı’na çelenk konuldu. Biga Kaymakamı Fatih Genel, Biga Belediye Başkanı İsmail Işık, İlçe Jandarma Komutanı, Atatürk Anıtı’na çelenk koydu. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından tören sona erdi. Törene İlçe emniyet Müdürü Murat Sarı, siyasi partiler daire müdürleri, ve vatandaşlar katıldı.
Bayramiç’te, resmi törenler, Yıldırım Akbulut meydanında bulunan Atatürk Büstüne çelenk konulmasıyla başladı. CHP’liler resmi törenin ardından meydanda toplanarak Atatürk Büstüne bir buket çiçek bırakıp, saygı duruşunda bulundu. Daha sonra ise Cumhuriyet Halk Partisi Bayramiç ilçe başkanı Av. Ali Akgün Sözen yaptığı kısa konuşmada çelenk konulmasına izin verilmemesi üzerine partililer olarak alternatif bir törenle çelenk koymak istediklerini ifade ederek, "Cumhuriyetin tüm değerlerinin ayaklar altına alındığı günümüzde, ne yazık ki ilçe kaymakamı tarafından çelenk koymamıza izin verilmedi. Bizlerde atamıza saygımızı çiçek koyarak göstermek istedik. Bu alternatif törene katılan herkese teşekkür ediyorum" dedi.
Kaynak: iha