Çorum Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yapılan açıklamada şirketlere 1 Ocak’tan itibaren e-defter tutma zorunluluğunun getirildiğini hatırlatılarak, yeni uygulamadan aylık 8 bin lira tasarruf sağlanmasının beklendiği açıklandı.
Gelir İdaresi Başkanlığı’nın Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile şirketlere 1 Ocak 2015 tarihinden itibaren elektronik defter tutma zorunluluğu getirildiği belirtilen açıklama da, Türkiye genelinde yaklaşık 20 bin şirketi kapsayacak olan bu uygulama ile ekonomiye 500 milyon lira katkı yapılmasının hedeflendiğine dikkat çekildi.
Çorum’da bulunan büyük ölçekli şirketlerin ise e-defter, e-fatura ve e-arşiv uygulaması ile birlikte aylık 8 bin TL tasarruf sağlamasının beklendiğinin ifade edildiği açıklamada, şu görüşlere yer verildi; “Elektronik defter ve fatura tutma zorunluluğu olan mükellefler; 04/12/2003 tarih ve 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu kapsamında madeni yağ lisansına sahip olan işletmeler, 2011 takvim yılında bu işletmelerden mal alan mükellefler (31/12/2011 tarihli asgari 25 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar, 06/06/2002 tarih ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu kapsamındaki listede yer alan işletmelerin mallarını imal, inşa veya ithal edenler, 2011 takvim yılında bu işletmelerden mal alan mükellefler (31/12/2011 tarih itibariyle asgari 10 Milyon TL brüt satış hasılatına sahip olanlar) zorunluluk kapsamında yer aldığı belirtilmektedir. Vergi denetimini de kolaylaştıracak olan e-defter, e-fatura ve e-arşiv uygulaması, şirketlerin süreçlerini daha hızlı yönetmesini sağlayacaktır. e-defter, e-fatura ve e-arşiv uygulaması ile birlikte noter tasdiki, kâğıt ve baskı maliyetleri, depolama maliyeti, basım ve denetim sırasında gereken iş gücü gibi çok ciddi maliyet avantajları sağlaması hedeflenmektedir.”
ÜYELERE EĞİTİM VERİLECEK
Öte yandan Çorum TSO üyelerini yeni uygulamaya hazırlamak amacıyla “E-Defter, E-Fatura ve E-Arşiv Tutma Yasal Zorunluluğu Eğitimi” konulu bir eğitim programı düzenledi.
1 Ekim 2014 Çarşamba günü Oda Meclis Salonu’nda gerçekleştirilecek olan eğitim programına konuşmacı olarak TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Sürekli Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Eğitmeni Ahmet Arslan katılacak. İşletmelerin geleceği açısından büyük önem taşıyan yeni uygulama ile ilgili eğitim programına bütün üyeler davet edildi.
Kaynak: iha