Ahmet YILDIRIM/DORTMUND, () - ALMANYA'da yapılan bir araştırma, halkın büyük bir çoğunluğunun, holigan gösterilerinin yasaklanmasından yana olduğunu ortaya koydu.
Holiganların ve aşırı sağcıların Köln'de Selefilere karşı düzenlediği protesto gösterisinde meydana gelen şiddet olayları, Almanya'da endişeleri arttırmıştı. Göstericilerin attığı şişe ve benzeri maddelerle 49 polis memurunun yaralanması, Berlin ve Hamburg'da yapılması planlanan gösterilerin yasaklanmasını gündeme getirmişti.
Forsa Araştırma Şirketi tarafından Stern dergisi adına yapılan araştırma sonuçlarına göre, Almanların yüzde 70'i, şiddet olaylarının olma ihtimali yüksek holigan gösterilerinin yasaklanmasını istiyor.
ALMANLAR ENDİŞELİ
Araştırmaya katılanların yüzde 78'i, Suriye ve Irak'ta yaşanan olayların Almanya'ya taşınması ve şiddet olaylarının artmasından endişe ederken, sadece yüzde 20'si, Köln'de yapılan gösterinin devamının olmayacağı görüşünde. "Bu tür gösteriler yasaklansın" diyenlerin yaşlılar arasında daha da arttığı görülüyor. Araştırmaya göre, 60 yaş üzerindekilerin yüzde 83'ü, doğudakilerin ise yüzde 78'i yasaktan yana. Gösterilerin yasaklanmaması gerektiğini düşünenler ise yüzde 27 düzeyinde.
'MÜSLÜMAN DERNEKLERİ TAVIR ALSIN'
Araştırmada ortaya çıkan bir diğer sonuca göre ise, Almanların büyük bir çoğunluğu, Almanya'daki Müslüman derneklerinin, radikal dinci gruplar ve IŞİD'e karşı yeterince tavır almadıklarını düşünüyor. Almanların yüzde 70'i, Müslümanların radikal gruplara karşı daha net tavır alması gerektiğini savunuyor. Bu oran aşırı sağ görüşlü Almanya İçin Alternatif Partisi AFD yanlıları arasında yüzde 80'e ulaşıyor. Katılımcıların sadece yüzde 22'si Müslüman derneklerin üzerine düşeni yaptıkları görüşünde. Araştırmanın Forsa şirketi tarafından 30-31 Ekim tarihleri arasında, tesadüfü örnekleme yöntemi ile 1001 kişi ile yapıldığı ve tüm Almanları temsil etme konusunda hata oranının artı- eksi yüzde 3 olduğu kaydedildi.  

Kaynak: dha