DANİMARKA’da benzin fiyatları litrede son 3 ayda yaklaşık 2.5 kron (0.95 TL) düşünce araç sahipleri sevindi. Ekonomistler, benzin fiyatlarının son 5 yılda en düşük seviyeye ulaştığını söyledi.
Danske Bank, ekonomisti Jens Nærvig Pedersen, dünya piyasasında petrol yüzdüğü için fiyatların düştüğünü belirterek OPEC'in petrol üretimini arttırdığı halde kullanımının azaldığını bildirdi. Yapılan açıklamada, şöyle denildi:
"İnsanlar güneş enerjisi, elektrikli araçlar gibi alternatiflere yöneldi. Ev sahipleri petrol ve gaz fiyatlarındaki yükseliş nedeniyle evlerini daha iyi izolasyon yaptırıp ısıtmada daha az petrol kullanmaya başladı. Araba üreten firmalar artık 1 litre benzinle daha uzun yol yapan araçlar üretmeye başladı. Bu nedenle üretilen petrolün satışı zorlaştı ve petrol fiyatları da düştü. Yılbaşına kadar böyle devam eder ama yeni yılda yavaş, yavaş artmaya başlar."
Benzin şirketleri de araç sahiplerine, fırsat varken araçlarının depolarını doldurmaları çağrısında bulundu. Benzin fiyatları örneğin 95 ortan kurşunsuz benzinde 12.50’den 9.87’ye kadar düştü. Danimarka’da benzin fiyatlarının yüzde 60’ı vergiye, yüzde 30’u şirkete benzin ücreti olarak, yüzde 10’u da çalışanların ücretleri ve şirket giderlerine ayrılıyor.
Ortalama benzin fiyatları şöyle: * Benzin 92 oktan litresi;10.42, * Benzin 95 oktan litresi; 10.44, * Dynamic litresi: 10.68, * Süper Dizel litresi: 9.25 kron.
 

Kaynak: dha