BAKAN: TİCARET ANLAŞMASININ İPTALİ SÖZKONUSU DEĞİL
Mısır'da hükümet yetkilileri askeri darbeyle iktidardan indirilen Muhammed Mursi zamanında Türkiye ile imzalanan ticaret anlaşmasını feshettiğini açıkladı. Ancak iki ayrı hükümet yetkilisinden gelen bu açıklamanın Türk medyasında yer almasından kısa bir süre sonra yeni bir açıklama geldi ve Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı Münir Fahri Abdül Nur Mısır'ın anlaşmaya sadık kalacağını açıkladığı duyuruldu.
Mısır Haber Ajansı MENA'nın haberine göre, Ulaştırma Bakanı Müsteşarı Ahmet Emin, Müslüman Kardeşler hükümeti döneminde Türkiye ile imzalanan ve Türk TIR ve gemilerinin Mısır toprakları ve deniz sularını kullanmasına izin veren anlaşmanın Mısır'ın ulusal ekonomisine büyük zararlar verdiğini iddia etti. Emin, bu nedenle Mısır Ulaştırma Bakanlığı'nın Dışişleri Bakanlığı ve yüksek otoriteler ile koordinasyon içinde anlaşmaya son verme ve önümüzdeki Mart ayında süresi sona erecek anlaşmanın süresini uzatmama kararı aldıklarını bildirdi.
Mısır'ın yarı resmi El Ahram gazetesine konuşan Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Huveyde Essam Abdül Rahman da benzer bir açıklama yaptı ve ülkesinin anlaşmadan sağlayacak daha fazla bir avantajı olmadığını savunarak anlaşmanın yenilenmeyeceğini kaydetti. Bu haberlerin Türk medyasında geniş yer bulmasından kısa bir süre sonra Mısır Ticaret ve Sanayi Bakanı MENA'ya bir açıklama yaparak anlaşmayı iptal gibi bir niyetleri olmadığını bildirdi. Benzer bir çelişki 2013 yılının Ekim ayında da meydana gelmiş ve Mısırlı yetkililerin anlaşmanın iptal edileceğini yolundaki açıklamalarına aynı bakan yine aynı cevabı vererek iptalin söz konusu olmadığını söylemişti.

 

Kaynak: dha