ALMAN gazeteci Thomas Kuban'ın Neonazilerin Rock konserlerinde çektiği görüntülerden oluşan 'Blut Muss Fliessen' (Kan Akmalı) adlı belgesel film Münih'te ilk kez Türkçe alt yazılı olarak gösterilirken, Türkler filme ilgisiz kaldı.
Münih kentinde Volkstheater’daki gösterim için 400 kişilik salon kiraladıklarını belirten filmin koordinatörü Ufuk Erenoğlu, büyük bir tanıtım kampanyasına rağmen Türkler'in gereken hassasiyeti göstermediğini anlatırken, "Son anda gösterimi 400 kişilik salondan 120 kişilik salona aldık, oraya da yarısı Alman yaklaşık 100 kişi geldi. Hala Neonazi sorununun bizle ilgisi olmadığını düşünmemiz ve sadece Almanların sorunu olarak görmemiz çok üzücü” dedi.
Münih Belediye Meclisi Üyesi Cumali Naz'ın da (SPD) hazır bulunduğu gösterim öncesinde konuşma yapan Filmin Rejisörü ve Yapımcısı Peter Ohlendorf, "Almanya’da o zamanlar olanların yeniden olmaması için göçmenlerle beraberce tavır almalıyız. Ancak 'biz' duygusunu güçlendirirsek başarılı olabiliriz" dedi. Ohlendorf, Avrupa'daki siyasetçilerin ilgisizliğini anlayamadığını ve filmde görüldüğü gibi polislerin de hiçbir şey yapmamasına anlam veremediğini dile getirirken, “Belki daha duyarlı olunmuş olsaydı bugün NSU olmayabilirdi” diye konuştu.
Peter Ohlendorf, gösterime Alman gazeteci Thomas Kuban’ın kendini gizlemek için giydiği ve sembolleşen sarı ceketle geldi. Thomas Kuban ile Peter Ohlendorf, Kan Akmalı filmini yapmakla göstermiş oldukları cesaretten ötürü Georg Elser Ödülü'nü almışlardı.
Belgesel filmde, Alman gazeteci Thomas Kuban'ın kıyafet değiştirerek 6 yılda, 50 Neonazi Rack konserini gizli kamerayla çektiği sahneler yer alıyor. Kuban, bu konserlerde 'Adolf Hitler çık gel artık, geç yeniden Almanya’nın başına', 'Dolsun gaz ocakları. Türkler bir daha dolaşmasın', 'Yahudilerden domuz yağı yapacağız' gibi sözler içeren yasak şarkıları kaydetti. Kuban’ın bu gizli kayıtlarında Neonaziler koro halinde bu şarkılara eşlik ediyorlar. Bu yasak şarkıların bir çoğunda şiddete, adam öldürmeye çağrı var. Ama filmde, konseri izleyen polisler sadece seyirci kalıyorlar, NPD'li politikacılar da bu konserlere katılıyorlar.

FOTOĞRAFLI
 

Kaynak: dha