HIRİSTAN aleminin en kutsal bayramlarından 24 Aralık'taki ‘Noel' öncesi dünyanın dört yanında Noel pazarları açıldı. Strasbourg'ta Noel Pazarı Fransa’nın en büyük, görkemli Noel pazarı. Bu yıl çevre dostu ışıklandırma teknolojisiyle her akşam değişik renklerle ziyaretçilerini karşılayan Noel pazarı turistleri kente çekiyor.
Kentte ilk Noel pazarı 1570 yılında kuruldu ve bu yıl 445'inci Noel pazarında 300’e yakın ahşap kulübede Noel gelenekleri, yemekler, hediyelik, süs, dekorasyon eşyaları satışa sunuluyor. Her yıl bir ülkenin onur konuğu olduğu Noel pazarın bu yılki misafiri Belçika. Gutenberg Meydanı'nda yer alan stantlarda Belçika mutfağın özel yemekleri içinde Brüksel muhallebisi, kurabiye, çikolata, ve içecekleri ikram ediliyor.
Strasbourg'un 11 semtinde kurulan Noel pazarlarında tarçın kokulu değişik krep çeşitleri, sıcak şarap, tatlılar, kek, pasta ve kestane satışı pazarın vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. 31 Aralık tarihine kadar devam eden Noel pazarı etkinliğinde 300’e yakın kültürel faaliyet bulunuyor. Noel ağacının dünyaya yayıldığı Alsas Bölgesi'nin Metropol kenti Strasbourg ‘Kleber Meydanı'nda 30.5 metre yüksekliğinde Noel ağacı her gün değişen renkli ışıklarıyla izleyenler tarafından beğeniliyor.
Strasbourg Münster Katedrali'nin bu yıl 1000'üncü yıldönümü dolayısıyla Katedral Caddesi'nde 3 metre yüksekliğinde ’Melek’ motifleri 1000 beyaz LED ampülü ile aydınlatıldı. Noel bayramının son haftasına kadar Pazar günleri dükkan ve mağazalar alışverişe açılıyor. Belediye her yıl Noel pazarı ve ışıklandırma için bütçeden 2.5 milyon euro ayırıyor. Her yıl ortalama 2-2.5 milyon turistin ziyaret ettiği Noel pazarına en çok yakın komşusu Almanya ve İsviçre'den gelenler ilgi gösteriyor.
‘Strasbourg Capitale de Noel’ yazılı 12 metre yüksekliğinde Noel pazarının giriş kapısı çelik kemere monte edilen 45 bin küçük LED ışığıyla selfie çekmek isteyenlerle dolup, taşıyor.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha