KATOLİK Kilisesi’ndeki ilk köklü değişikliklerin yapıldığı 2. Vatikan Konsili’ni tamamlayan Papa 6'ncı Paul, kutsallık mertebesine yükseltildi. Tarihte Türkiye’yi ziyaret eden ilk papa olan 6'ncı Paul, Ayasofya’da dua ederek tartışmalara yol açmıştı. 15 yıl boyunca papalık makamında oturduktan sonra 1978 yılında yaşamını yitiren Katolik Kilisesi’nin 262’nci ruhani lideri 6. Paul, azizlikten bir önceki mertebe olan kutsallığa yükseltildi.
Katoliklerin bu mertebeye ulaşması için en az bir mucize gerçekleştirmesi gerekiyor. Söz konusu mucizenin ise, ABD’de 2001 yılında, hamileliğinin 24’üncü haftasında fetüste tespit edilen bir sağlık sorunundan dolayı kürtaj yaptırması gereken bir kadının, ısrarla bunu kabul etmeyerek, kürtaja karşı sert açıklamalarıyla bilinen 6'ncı Paul adını anarak dua etmesi ve bebeğinin şifa bulmasına dayandırılıyor. Azizlik için ise 3 mucize gerçekleştirmek gerekiyor.
Kutsama töreni, Aziz Petrus Meydanı’nda yaklaşık 100 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirildi. Papa Francesco’nun yönettiği ayine, geçen yıl yaşlılığını gerekçe göstererek, Kutsal Makam’dan feragat eden Emerit Papa 16. Benediktus da katıldı. 16. Benediktus, 1977 yılında Papa 6. Paul (Paulus) tarafından kardinalliğe yükseltilmişti.
Tören alanına gelen Papa Francesco’nun ilk işi, selefine sarılarak, onu selamlamak oldu. Böylece halef-selef papalar, dördüncü kez halkın önünde böyle görüntü vermiş oldu.
IŞİD TEHLİKESİNE KARŞI EK TEDBİRLER ALINDI
Papa tören boyunca, 80’inci doğum gününde 6. Paul’a hediye edilen bir cübbeyi giydi ve kutsanması sırasında onun haçını taşıdı. ‘Kutsal’ papanın, 1970 yılında akli dengesi yerinde olmayan bir vatandaş tarafından bıçaklandığında giydiği kanlı fanilası da atlara koyuldu.
İtalyan basınında yer verilen haberlere göre tören boyunca, IŞİD’in hedefinde olduğu öne sürülen Vatikan ve çevresinde güvenlik önlemleri artırıldı.
Bu bilgi, İtalyan gizli servis istihbaratına dayandırılsa da, IŞİD terör örgütü, internette propaganda için kullandığı dergide, geçtiğimiz günlerde Vatikan’ın alenen hedefinde olduğuna işaret etmişti.
PAPA’DAN, EŞCİNSELLİK KONUSUNDA BÖLÜNEN DİN ADAMLARINA MESAJ
Törende aynı zamanda, Vatikan’da iki hafta önce, Kilise’nin aile üzerine öğretilerini tartışmak üzere toplanan Olağanüstü Episkoposlar Sinodu’nun da (Meclis) kapanışı da yapıldı. Nitekim, Sinod’u Kilise’de kurumsal hale getiren Papa 6’ncı Paul olmuştu.
Papa Francesco burada yaptığı konuşmada, Kilise’nin eşcinselleri ve boşanmışları kucaklaması konusunda Sinod’da ikiye bölünen din adamlarına da mesaj vermekten geri durmadı. Daha kapsayıcı bir Kilise hayali kuran Papa, "Tanrının yeniliklerinden ve sürprizlerinden korkmamamız gerek" diyerek, İncil’den yaptığı alıntılarla tanrının da yenilikleri sevdiğini belirtti.
MÜSLÜMANLARLA DİYALOGU AÇAN İLKLERİN PAPASI
Papa 6. Paul, ‘Türk Papa (Papa Turco)’ olarak bilinen 23. Jean’ın 1962 yılında başlattığı, ancak tamamlamaya ömrünün vefa etmediği 2. Vatikan Konsili’ni tamamlayan ruhani lider olmuştu. 1965 yılında son bulan ve Kilise’nin kapılarını modern dünyaya açan Konsil ilk kez, Müslümanlarla ve farklı dinlerle diyalog yolunu açmıştı. 25-26 Temmuz tarihleri arasında, dönemin cumhurbaşkanı Cevdet Sunay'ın davetiyle Türkiye’yi ziyaret eden ilk papa olan 6. Paul, "Türkiye'ye gelişimiz Katolik Kilisesi'nin Türkiye'ye ve Türk milletine karşı duyduğu takdir hislerinin bir ifadesidir" açıklamasını yapmıştı.
Ayasofya’yı da ziyaret eden Papa, camilerdeki mihrabın yerini tutan ‘apist’in önünde eğilerek, "İşte cennet burası" sözlerinin ardından 45 saniye boyunca dua etmişti. Böylece İstanbul'un fethinden bu yana Ayasofya'da dua edebilen ilk Hristiyan dini lider olan 6. Paul, Türkiye’de tartışmalara da yol açmıştı. 6. Paul ayrıca, uçağa binerek 9 ülkeye giden ve Birleşmiş Milletler’de konuşma yapan ilk papa olmuştu.

FOTOĞRAFLI

Kaynak: dha