Türk dünyasının ilk ve tek ortak edebi yarışması olarak nitelendirilen ve bu yıl üçüncüsü düzenlenen Uluslararası Kaşgarlı Mahmut Hikaye yarışması ödülleri sahiplerini buldu. Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de düzenlenen törende birinciliği Kazakistanlı Nurgali Orazov kazandı. Törende, KKTC’li yazar İsmail Bozkurt’a da "Türk Dünyasında Yılın Edebiyat Adamı" ödülü verildi.
Eskişehir 2013 Türk Dünyası Kültür Başkenti etkinlikleri kapsamında, Avrasya Yazarlar Birliği (AYB) ve TÜRKSOY tarafından ortaklaşa düzenlenen "3. Uluslararası Kaşgarlı Mahmut Hikaye Yarışması"nın galipleri belli oldu.Türk dünyasının ilk ve tek ortak edebi yarışması olarak nitelendirilen yarışmanın Azerbaycan ve uluslararası etabını kazanan edebiyatçılara Bakü’de ödülleri verildi. Reşid Behbudov Mahnı Tiyatrosu’nda düzenlenen törene Azerbaycan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Vagif Aliyev, Türkiye Cumhuriyeti Kültür Ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, TÜRKSOY Genel Sekreteri Düsen Kaseinov, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Türkiye’nin Bakü Büyükelçisi Alper Coşkun, Avrasya Yazarlar Birliği Başkanı Yakup Ömeroğlu, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar, edebiyat ve sanat dünyasından ünlü isimler ile davetliler katıldı.
Yarışmanın Azerbaycan etabında, Azer Alpay birincilik, Natik Memmedli ikincilik, Vefa Mürselkızı ise üçüncülük ödülünün sahibi oldu. Uluslararası etapta ise yarışmanın galibi Kazakistanlı Nurgali Orazov olurken, Tataristanlı Aigul Mullagalieva ikincilik, Azerbaycanlı Azer Alpay’a üçüncülük ödülü verildi. Yarışmayı uluslararası alanda kazananlardan birinciye 10 bin, ikinciye 7 bin 500, üçüncüye 5 bin lira ödül verilirken, mansiyon dalında ödül alan yarışmacı 2 bin 500 lira kazandı. Törende, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti yazarı İsmail Bozkurt’a da "Türk Dünyasında Yılın Edebiyat Adamı" ödülü takdim edildi. Törenin ardından açıklamalarda bulunan İsmail Bozkurt, “Bu çok güzel bir duygu. Türk dünyası 2014 yılı yılın edebiyat adamı olarak seçilmek güzel bir duygu. Bundan tabi insan çok büyük mutluluk duyar. Benim başka bir mutluluğumda var. Bildiğiniz gibi KKTC’den geliyorum. Ve KKTC çok küçük bir ülke. Koskocaman Türk dünyası içinde bir nokta kadar küçük bir ülke ve halkı da çok küçük bir halk. Buna rağmen bu ödülün Türk dünyası içinde böyle küçücük bir ülkeye ve küçücük bir halktan gelme bir yazara verilmiş olması gerçekten büyük bir mutluluktur ve aynı zamanda bu ödülün ülkeme ve halkıma da verildiğini düşünüyorum. Ve bundan dolayı da bütün Türk dünyasına bu ödülü bana layık görenlere teşekkür etmek istiyorum. Aynı zamanda bu ödülün Azerbaycan’da ve Bakü’de verilmiş olması da benim için başka bir mutluluk kaynağıdır. Bu topraklar yazarlar bakımından, söz ustaları bakımından çok zengindir. Nice söz ustaları yetişmiştir. O söz ustalarının yetiştiği bir ülkede böyle bir ödül almakta gerçekten mutluluk vericidir” dedi.
Tören, Azerbaycan Kadim Musiki Aletleri Topluluğu ile Klasik Türk Müziği gösterisi ve Türk kültür ve edebiyatına hizmette bulunan bazı kişilere plaket takdimiyle sona erdi.
Kaynak: iha