Üçlü doğalgaz müzakereleri kapsamında dün Brüksel’de bir araya gelen AB, Rusya ve Ukrayna temsilcileri, bugün çözüm bekleyen sorunların ele alınması için bir kez daha bir araya gelecek.
Dünkü görüşmede geçici doğalgaz fiyatı, Ukrayna’nın doğalgaz borcunun yeniden yapılandırılması ve ön ödemeli sisteme geçilmesi gibi konularda mutabakat sağlayan yetkililer, bugünde çözüm bekleyen diğer sorunları görüşecek. Yetkililer görüşme kapsamında Avrupa Komisyonu, Rusya ve Ukrayna arasında üçlü protokol; Gazprom ile Naftogaz arasındaki mevcut 2009 sözleşmesine teknik ek ve Avrupa Komisyonu ile Naftogaz arasında, Avrupa Komisyonunun Ukrayna’ya sağlayacağı finansal güvencelere ilişkin tüm meseleleri hükme bağlayan ikili protokolle ilgili fikir alışverişinde bulunacak.
Rusya Enerji Bakanı Aleksandır Novak dün gerçekleştirilen görüşmelerin ardından yaptığı açıklamada; “Halen imzalanacak belgelerdeki teknik değişiklikler üzerinde çalışıyoruz. İmzalanacak belgelerden biri üçlü protokol, bir diğeri ise, Gazprom ile Naftogaz arasındaki sözleşmeye getirilecek. Üzerinde anlaşılan konuların nasıl uygulamaya konulacağını belirten teknik ek. Bugün Ukrayna’nın ön ödeme için fon bulabileceği ve Avrupa Komisyonuyla ve diğer finans kuruluşlarıyla bu yönde görüşmelerde bulunulduğu açıklandı. Bize Ukrayna’nın 4 milyar metreküp doğalgaz için ödeme yapacak parayı bulacağı bildirildi. Ancak bu bir güvence değil, Ukrayna tarafından şifahen yapılan bir bildirim. Yazılı bir güvence verilmiş değil. Doğalgaz tedarikinde herhangi bir kesinti olması riski ön ödemeli sistemle bertaraf edilmiş olacak. Ödeme yapılırsa, doğalgaz alınabilecek” dedi.
Gazprom Ceo’su Aleksey Miller ise, Ukrayna’nın vereceği finansal güvenceye vurgu yaparak; “Doğalgaz fiyatı, borcun yeniden yapılandırılması ve ön ödemeli sisteme geçilmesi gibi temel konularda uzlaşma sağlandı. Halen gündemde olan temel mesele, Avrupa Komisyonunun Ukrayna’ya vereceği finansal güvence. Rusya’nın veya Gazprom’un taraf olduğu belgelere ilişkin tüm meseleler artık uzlaşmaya bağlanmış durumda. Dolayısıyla Ukrayna ve Avrupa Komisyonu nihai bir anlaşmaya varırsa, söz konusu üç belge, yani iki protokol ve Gazprom-Naftogaz arasındaki sözleşmenin eki yarın [bugün - 30 Ekim] imzalanabilir. Avrupa Komisyonu ve Ukrayna arasında bir uzlaşı sağlanabilirse, üç taraflı tüm belgelerin imzalanması mümkün olabilir. Söz konusu anlaşmalar sağlanamazsa, o halde müzakereler sona erecek ve herhangi bir belge imzalanmayacak” dedi.
Kaynak: iha