KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis'in dönüşümlü başkanlıkla ilgili yaptığı açıklamaya tepki gösterdi. Akıncı, "Maalesef Rum tarafının süren bu tavrı bizim için ciddi bir hayal kırıklığıdır. Ama şunu ifade edeyim ki, Kıbrıs Rum halkı bir Kıbrıslı Türk’ün adil sürelerle ortak federal devletin başında bulunabilmesini hazmedemeyecekse bu anlaşma olmayacak demektir." dedi.

Akıncı Kıbrıs müzakere sürecinde elde edilen ılımlı havaya zarar verecek her türlü davranıştan uzak durulması gerektiğini söyledi. Son olarak Anastasiadis'in açıklamalarına işaret eden Akıncı, liderlerin kendi pozisyonlarını açıklama özgürlüğüne sahip olduğunu, fakat iki taraf adına bir açıklamanın ancak iki tarafın da rızasıyla ve birlikte yapılabileceğini ifade etti.

Akıncı, Anastasiadis’in "iki taraf olarak anlaştık" dediği konuları sadece kendi penceresinden göründüğü şekilde aktardığını ifade eden Akıncı, uzlaşma noktalarının ancak iki tarafın birlikte açıklayabileceği hususlar olduğunu belirtti.

"RUM TARAFININ TAVRI TAM BİR HAYA KIRIKLIĞI"

İki ayrı egemen devletin oluşturacağı bir konfederasyonun hiçbir zaman masada olmadığını, toplumlararası müzakerelerde ele alınanın iki kurucu devletin, siyasal eşitlik içinde ve birbirlerine tahakküm etmeden oluşturacakları birleşik federal Kıbrıs olduğunu kaydeden Akıncı, bu konuda tereddüt bulunmadığını vurguladı.

Anastasiadis’in dönüşümlü başkanlığı kabul etmediği yönündeki açıklamalarına da değinen Akıncı, "Maalesef Rum tarafının süren bu tavrı bizim için ciddi bir hayal kırıklığıdır. Ama şunu ifade edeyim ki, Kıbrıs Rum halkı bir Kıbrıslı Türk’ün adil sürelerle ortak federal devletin başında bulunabilmesini hazmedemeyecekse bu anlaşma olmayacak demektir." şeklinde konuştu.

ANASTASİADİS NE DEMİŞTİ?

Anastasiadis dün Rum Politis gazetesine verdiği röportajında, "Dönüşümlü başkanlık masadaki konulardan biridir ve elbette müzakere konusudur. Biz, dönüşümlü başkanlığı kabul etmiyoruz, bu kesin. Dönüşümlü başkanlığı, geçmişten kazanım olarak gören öteki tarafın karşı tutumu da kesin." açıklamalarını yapmıştı.
Kaynak: cha