Savaş ve terör tehlikesi Almanya'da halkın geleceğe bakışını olumsuz etkiledi. Her on kişiden sekizi ekonominin kötüye gideceğine inanıyor

Merkezi Nürnberg'de bulunan Tüketici Araştırmaları Birliği'nin (GfK) araştırmasına göre Almanların yüzde 80'i ekonominin kötüleşeceğine inanıyor. British American Tobacco Geleceğin Sorunları Vakfı'nın (SFZ) yaptırdığı araştırma sonuçları Alman toplumunun geleceğe bakışında ümitsizliğin arttığını ortaya koydu. 2 bin kişiyle görüşülerek yapılan ankette katılanların yüzde 55'i geleceğe endişeyle bakarken bu oran 55 yaş üstü insanlarda yüzde 64'ü buldu. 2013 yılında yüzde 28 olan geleceğe endişeli bakışın iki yıl içerisinde iki katına çıkması dikkat çekti.

Araştırma 14-34 yaş arası grubun yüzde 42'sinin endişe taşıdığını ortaya koyarken Vakfın Bilimsel Çalışmalar Sorumlusu Prof. Dr. Ulrich Reinhardt, "Halihazırda yaşanan insani krizler ve terör saldırılarından dolayı artan korku insanların pozitif bir gelecek ile ilgili endişe etmesine sebep oluyor." dedi.

Ankete katılanların yüzde 79'u ekonomide 2016'da durgunluk yaşanacağına ve problemlerin artacağına inanıyor. Profesör Reinhardt anket sonuçlarının insanların tasarruf dönemlerine geri döneceğini ve harcama konusunda isteksizliğin artacağını ortaya koyduğunu söyledi.

Ankette Avrupa ülkelerinin birlikte hareket edeceğine inananların oranı ise yüzde 30'da kalırken bu oran 2014 yılında yüzde 40 seviyelerindeydi. Reinhardt özellikle Avrupa ülkelerinde yükselen milliyetçi akımların etkisiyle Almanların Avrupa ülkelerinin birlikte hareket edeceğine inanmadığını ifade etti.

Ankette en yüksek oran 'politikacıların güven kaybı yaşayıp yaşamayacağı' sorusunda ortaya çıkarken katılımcıların yüzde 87'si 'evet' cevabını verdi.

Ankete katılan her 10 kişiden 9'u bireylerin egoizmi bırakarak daha fazla dayanışma içerisinde olmaları gerektiğini söylerken bunun gerçekleşeceğine inananların oranı yüzde 44'te kaldı.
Kaynak: cha