Avrupa Parlamentosu (AP), Rusya’ya uygulanan yaptırımların kaldırılmasını, Kırım’ın Ukrayna’nın kontrolüne geri verilmesi şartına bağlayan kararı imzaladı. AP milletvekilleri, AB’nin, Kırım'ın Rusya’ya bağlanmasını yasadışı kabul ettiğini, AB ülkelerinin “Kırım’ın ilhakının” tanınmaması politikasını sürdüreceğini hatırlattı.

AP tarafından alınan kararda, “Ukrayna’nın yarımada üzerindeki kontrolünün yeniden sağlanması, uygulanan yaptırımların kaldırılması da dâhil olmak üzere Rusya Federasyonu ile ortaklık ilişkilerinin yeniden başlaması için gerekli olan şartlardan biridir.” açıklaması yapıldı.

AP ayrıca, Kırım Tatarları başta olmak üzere, Kırım’da gözlenen insan hakları ihlallerini ve aynı zamanda ifade özgürlüğü ile derneklerin ve barışçıl toplantıların sert bir şekilde kısıtlanmasını kınadı. AP, Rusya’nın, tüm halkının, insan haklarının ve Kırım’daki yerli Tatarların ve tüm azınlıkların kültürel ve dini haklarının uygulanması noktasında güvenliği sağlamada ve Kırım’da kolluk hizmetlerinin sağlanmasına destek vermede sorumlu olduğunu açıkladı.

Avrupa Komisyonu genel sekreterliği özel temsilcisinin Kırım’a ziyaretini memnuniyetle karşılayan AP milletvekilleri, AB Komisyonu’nu Ukrayna hukuk sistemine tamamen dâhil olana kadar Rusya’ya karşı uygulana yaptırımların devam ettirilmesi çağrısında bulundu. Kırım’ın militarize edilmesini ve Rusya’nın Kırım’a atom bombası yerleştirme tehdidini kınayan AP, Rusya’dan, Kırım’ın işgalinin sona erdirilmesi konusunda Ukrayna ve diğer taraflarla müzakerelere başlamasını istedi.
Kaynak: cha