Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi Başkanı Mesud Barzani, ABD Savunma Bakanı Ashton Carter ile bir araya geldi. Başkanlık basın ofisi görüşmenin detayları ile ilgili yazılı açıklama yayınladı.

Açıklamaya göre, Peşmerge’nin teröristlere karşı gösterdiği cesaret ve kahramanlıklardan övgü ile bahseden Carter, teröristlere karşı yürütülen mücadelede hayatını kaybeden Peşmerge ailelerine ve Barzani’ye başsağlığı dilediği belirtildi.

Carter'ın ayrıca Peşmerge’nin koalisyon güçleri ile ortaklaşa hareket etmesinin önemine vurgu yaptığı ifade edildi.

Peşmerge’nin elde ettiği başarılar herkese örnek teşkil ettiğini söyleyen Carter, "ABD ordusu ve Peşmerge güçleri arasında bulunan güven ilişkisinden memnunuz ve buna önem veriyoruz. İki taraf arasında bulunan güven ilişkisini ve ortaklaşa attığımız adımları daha da pekiştirmek istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Diğer Yandan Barzani, ABD’nin Peşmerge güçlerine verdiği destekten dolayı teşekkürlerini sundu.

IŞİD’e karşı yürütülen mücadele hakkında bilgi veren Barzani, teröristlere karşı mücadele vermek isteyen her tarafla ortaklaşa adım atabileceklerinin altını çizdi.

Barzani, "IŞİD’e karşı verilen mücadelenin yanı sıra Irak’taki siyasi sorunlar için çözüm bulunmalıdır. IŞİD’in bölgede yarattığı ekonomi kriz ve Bağdat’ın uyguladığı bütçe ambargosuna rağmen başarılı bir mücadele verdik. Çünkü Kürt milleti haklı bir davanın peşinde, bu haklı davayı kazanmak için her türlü fedakârlığa hazırdır." dedi.

Görüşmenin devamında IŞİD'e karşı muhtemel Musul operasyonu hakkında fikir alışverişinde bulunuldu. Musul operasyonu için Irak Ordusu, Peşmerge güçleri ve koalisyon güçlerin ortaklaşa adımları nasıl atabileceği görüşüldü.
Kaynak: cha