Fransa Başbakanı Manuel Valls, "Bütün kalbimle söylüyorum. Hiç durmadan en derin duygularımla söylemeye devam edeceğim. Yahudiler olmadan Fransa, Fransa değildir'' dedi.

Başkent Paris'te geçtiğimiz yıl Ocak ayında Musevilere ait markete yönelik terör saldırılarında hayatını kaybedenler anısına market önünde anma töreni düzenlendi. Törene katılan Başbakan Manuel Valls, kafe önlerinde, konser salonlarında, gazeteci, polis ve Yahudi diye insanları öldürmenin hiçbir şekilde izahı olamayacağını söyledi. Fransa'daki Yahudilerin kendilerini güvende hissetmedikleri için ülkeyi terketmelerine de büyük acı duyduğunu belirtti. Başbakan Valls, ''Bütün kalbimle söylüyorum. Hiç durmadan en derin duygularımla söylemeye devam edeceğim. Yahudiler olmadan Fransa, Fransa değildir'' ifadelerini kullandı.

Fransa Yahudi Cemaatleri Konseyi tarafından düzenlenen anma töreninde Başbakan Valls'ın yanı sıra eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo ile Fransa İslam Konseyi Başkanı Anouar Kbibech da hazır bulundu. Ayrıca Musevi marketine yönelik terör saldırısı sırasında market içerisindeki müşterileri saklayarak büyük bir katliamı önleyen market çalışanı Lassana Bathily'de anma etkinliğinde yer aldı.

Geçtiğimiz yıl 9 Ocak'ta Amedy Coulibaly tarafından koşer süpermarkete yönelik gerçekleştirilen terör saldırısında 4 kişi hayatını kaybetmişti. Fransa'da 2015 Ocak ve Kasım ayında düzenlenen terör saldırılarında ise toplam 149 kişi yaşamını yitirdi.

Elysee Sarayı tarafından resmi olarak ilan edilen terör mağdurlarını anma haftası, bugün Cumhuriyet (Republique) Meydanı'nda düzenlenecek etkinlikle son bulacak. Cumhurbaşkanı Hollande'ın da hazır bulunacağı anma töreninde terör saldırılarında hayatını kaybedenler anısına bir plaket meydana asılacak.
Kaynak: cha