Avrupa Birliği (AB) Bakanı Volkan Bozkır, AB'nin Suriyeli mülteciler için Türkiye’ye vaat ettiği 3 milyar Euro’yu kendi vicdanlarını rahatlatmak için vermeyi düşündüğünü söyledi. İllegal göç karşısında AB yetkililerinin Türkiye’ye ‘panik atak’ içinde gelerek yardım istediklerini ileri süren Bozkır, “Biz de dedik ki; Bizim para falan istediğimiz yok. Sen ‘sadece para vereyim, bunu hallet’ zihniyeti içinde yaklaşırsan git başka bir ülke bul” ifadelerini kullandı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu’nda konuşan Bozkır, AB’yi illegal göç konusunda öncesinden uyardıklarını ifade ederek, “Temmuz ayında söylediğimizde dahi durumun vahametini anlayamayan Avrupa ülkeleri Ekim ayında bu darbeyi yediler. O zaman panik atak şeklinde gerçekten anlamsız önerilerle, anlamsız tedbirlerle karşımıza çıktılar. İlk başta geldiler bize ‘biz size 500 milyon Euro verelim, siz buna mani olun’ şeklinde, yani hakikaten izahı mümkün olmayan bir panik atak psikolojisi içinde böyle bir teklifte bulundular. Biz de dedik ki; Bizim para falan istediğimiz yok, 10 milyar Dolar zaten bu işe harcamış ülkeyiz. Ama sen ‘sadece para vereyim, sen bunu hallet’ zihniyeti içinde yaklaşırsan git başka bir ülke bul” ifadelerini kullandı.

"BU PARAYA İHTİYACIMIZ YOK"

AB’nin Türkiye’ye taahhütte bulunduğu yıllık 3 milyar Euro’ya değinen Bozkır, Türkiye olarak bu paraya ihtiyaç duymadıklarını yineleyerek, “3 milyar Euro, bizim arzu ettiğimiz, ihtiyaç duyduğumuz bir para değil. Ama AB belki de kendi vicdanını rahatlatmak için, bugüne kadar hiçbir şey yapamamış olmasından dolayı belki de kendi kamuoylarına ve Avrupa değerlerine karşı sorumluluğun bir nişanesi olarak vermeyi düşündüğü bir para. Bu para tamamen Suriyelilerin Türkiye’deki okul, hastane, kamplar gibi ihtiyaçlarına kullanılacak” şeklinde konuştu.

Kaynak: cha