Brezilya'da şehir içi otobüs biletlerine gelen yüzde 10'luk zaman vatandaşları ayağa kaldırdı. Dün sabah başlayan barışçı gösteriler akşam saatlerinde çatışmaya dönüştü. 3 polisin yaralandığı olaylarda 17 kişi gözaltına alındı.

Rio de Janeiro ve Sao Paulo'daki gösterilerde polis, taş atan göstericilere biber gazı ile müdahale etti. Ücretsiz Ulaşım Hareketi, iki yıl önce yapılan zammın ardından da ülke genelinde büyük gösteriler organize etmişti.

Yetkililer ise zammın enflasyon oranının altında olduğunu belirtiyor. Sao Paulo'da otobüs biletleri 3,5 realden 3,8 reale, Rio'da ise 3,4 realden 3,8 reale (yaklaşık 3 lira) yükseldi.

Göstericilerden Dante Rohr, zam geri alınana kadar sokaklardan ayrılmayacaklarını söyledi ve "Siyasi krizin faturasu fakirler ödemeyecek." dedi. Mariana Nolte ise "Okullar terk edildi. Sağlık sistemimiz krizde. Hükümetimiz ise parayı Olimpiyat oyunları için harcıyor ya da otomotiv sektörüne teşvik veriyor. Toplu taşıma, kaliteli sağlık ve eğitim hizmeti için kaynak mevcut ve bugün biz de bunu talep ediyoruz." diye konuştu. Luiz Mendes Junior ise Rio'da bir ulaşım mafyasının olduğunu belirterek, "Onlar biraz olsun zarar etmek istemiyor. Otellerdeki partileri için gereken parayı biz ödemek zorundayız. 40 kuruş deyip geçmeyin. Bu bizim için çok para demek." ifadelerini kullandı.
Kaynak: cha