Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Denktaş, ölümünün 4. yıldönümünde kabri başında düzenlenen devlet töreniyle anıldı.

Lefkoşa Cumhuriyet Parkı'ndaki kabri başında düzenlenen anma törenine, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş, Meclis Başkanı Sibel Siber, Başbakan Ömer Kalyoncu, Türkiye Lefkoşa Büyükelçiliği Geçici Maslahatgüzarı Birinci Müsteşar Seyit Mehmet Parlak, diğer devlet erkânı ile ailesi ve sevenleri katıldı.

Törende, protokolün yanısıra öğrenciler de Denktaş'ın kabrine çiçek sundu. Törende Denktaş'ın eşi Aydın Denktaş gözyaşlarına hakim olamadı. Protokolün çelenkleri anıta sunulmasıyla başlayan tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasıyla sürdü. Tören, anıt özel defterinin imzalanması, Akıncı'nın konuşmasıyla tamamlandı.

AKINCI: ŞİMDİKİ ZAMANIN RUHUNA UYGUN BİR YOL ARAMAYA MECBURUZ

Akıncı törende yaptığı açıklamada, "Tıpkı merhum Denktaş’ın kendi döneminde yaptığı gibi bizler de yaşadığımız dönemin ihtiyaçlarını hesaba katan, şimdiki zamanın ruhuna uygun bir yol aramaya mecburuz." dedi.

Bu nedenle adil bir çözüm için tüm iyi niyetleri ile çalıştıklarına dikkat çeken Akıncı, "Kıbrıslı Türklerin eşitliğinden özgürlüğünden ve güvenliğinden taviz vermeyecek bir anlaşma için çaba harcıyoruz” şeklinde konuştu.

Akıncı, anlaşma çabasını ortaya koyarken toplumsal mücadelenin bir süreç işi olduğunu hiç akıldan çıkarmadıklarını, bu bakımdan tıpkı kendisinden sonra görev yapan Cumhurbaşkanlarının sağladıklarını dikkate aldıkları gibi, Denktaş’ın da müzakerelerde elde ettiği uzlaşı ve kazanımlardan yararlandıklarını vurguladı.
Kaynak: cha