Fransa İçişleri Bakanlığı'nın verdiği verilere göre, İl Genel Meclisi'nin belirlendiği seçimlerin ikinci turunda eski Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin liderliğindeki Halk Hareketi Birliği (UMP) Demokratlar ve Bağımsızlar Birliği (UDI) ve Demokrat Hareket'ten (MODEM) oluşan merkez sağ ittifak 101 seçim bölgesinden 64' şöhrette zafer elde etti.İktidardaki Sosyalist Parti (PS) yalnızca seçim bölgesinde çoğunluğu sağlarken, Marine Le Pen liderliğindeki aşırı sağcı Ulusal Cephe (FN) ise hiç bir kısımda zafer elde edemedi. Ancak parti önceki hafta pazar günü gercekleşen ilk tur seçimlerde, Halk Hareketi Birliği'nin ardından sandıktan ikinci güç olarak çıkmayı başarmıştı. Böylelikle Sosyalistler, 27 seçim bölgesinde yönetimi sağa kaptırmış oldu. Seçime katılımın düşük olduğu gözlendi. "Mesajı anladım"

Fransa Başbakanı Manuel Valls, sağın başarısını teslim etti. “Mesajı anladım” diye açıklama yapan Valls, bölünmüş durumdaki solun gerileme kaydettiğini ifade etti . Başbakan, hükümetin ülkenin rekabet gücünü ve istihdamı artırmak için reformlara devam edeceği sözü verdi. Valls, başka partilerle işbirliğine de aleni olduklarını vurguladı.

Halk Hareket Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy ise Cumhurbaşkanı Hollande'ın politikasını kabul etmeyen sağın zafer kazandığını ifade etti . Sarkozy dönüşümün başladığını ve hiçbir şeyin bunu durdurmayacağını ifade ederken, Ulusal Cephe (FN) lideri Le Pen ‘destansı bir başarı' elde ettiklerini belirtti . Fransa'da yerel yönetimlerin yetkileri Almanya'daki kadar geniş olmasa da, yerel seçimler genel seçimler öncesi ülkedeki siyasi eğilimi göstermesi bakımından ehemmiyet taşıyor
Editör: TE Bilişim