Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu (FUAF ) Fransız Sosyalist Parti Milletvekili Jean-Pierre Blazy’nin ev sahipliğinde Fransa Parlementosu’nda Alevi Sempozyumu düzenledi.
Sempozyuma, aralarında eski Bakan ve Milletvekilleri ile Belediye Başkanlarının yanı sıra, Türkiye’nin Paris Başkonsolosu İhsan Emre Kadıoğlu ile Alevi Dernekleri yöneticileri hazır bulundu. Düzenlenen “Alevi Sempozyumu’nda slayt gösterimiyle “Alevilik “tanıtıldı. Sempozyuma katılanlara, Fransa Alevi Birlikleri Fedarasyonu’nın çalışmaları ile federasyonu oluşturan derneklerin bulundukları yerler ile Fransa genelinde yaşayan Alevi vatandaşların sayısını belirten belge niteliğinde hazırlanmış bir kitap dağıtıldı.
Sempozyum’a katılan Bakan ve Milletvekilleri ile Belediye Başkanlarına sunulan kitapta başlıca genel olarak Aleviliğin tanımı, Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu’nun çalışmaları hakkında bilgilendirme, Fransa genelindeki 37 Alevi Kültür Merkezi’nin coğrafi dağılımı ve çalışmaları, Paris’te gerçekleştirilen “Doga Aşkına“ etkinliği ile ilgili bilgilendirme, Van’da meydana gelen deprem sonrası depremzedelere yapılan yardım kampanyasının anlatımı, her sene farklı bir konu başlığı altında Fransa Parlementosu’nda sempozyum yapma kararı alınmış olması, Türkiye’de laiklik, kadın hakları, eğitimdeki dindarlaşma, medya alanlarındaki gelişmelerden duyulan rahatsızlığın dile getirilmesi gibi konular yer aldı.
Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu Genel Başkanı Erdal Kılıçkaya, Fransa Parlementosu’nda düzenlenen slayt gösterimiyle, Aleviliğin tanıtımı ile çalışmalarını anlatan sunumun ardından yaptığı açıklamada "Aleviler, Kurumlarımız açısından tarihi bir gün yaşıyoruz. Aleviler Fransa Parlamentosunda ilk kez "Alevi Sempozyumu" düzenlemiş bulunuyor. Ama bu sonuncusu olmayacak” dedi. Her yıl değişik bir konuda buna benzer sempozyumlar düzenleneceğini de ifade eden FUAF Genel Başkanı, Paris Belediye Başkanını da aynı gün ziyaret ettiklerini ve Fransa’nın Strazburg kentinde bulunan Fransa Alevi Birlikleri Federasyonu’nun merkezini Paris’e taşımak için girişimde bulunduklarını söyledi.
Kaynak: iha