İsveç’te konuşmaların gizli tutulması kaydıyla birçok ülkenin katılımıyla gerçekleşen Kuzey Kore ile ilgili bir toplantı yapıldığı öğrenildi.

Güney Kore’nin resmi haber ajansı Yonhap’ta yer alan habere göre, İsveç’in Arlanda-Stockholm Havalimanı yakınlarındaki Rosersbergs Slottshotell’de Kuzey Kore ile ilgili sıra dışı bir toplantı düzenlendi. Çalıştay havasında geçen toplantıya katılanların bir kısmı resmi hüviyeti ile katılırken, bir kısmının ise sivil olarak iştirak ettiği bildirildi. Toplantıya ABD, Güney Kore, Çin ve Kuzey Kore’den toplam 14 kişi katıldı. İsveç merkezli Güvenlik ve Kalkınma Enstitüsü’nün (ISDP) düzenlediği söz konusu toplantıya 6’lı görüşmelerde, Rusya ve Japonya’nın katılmaması dikkat çekti.

Toplantıdaki konuşmaların tamamen gizli tutulması üzerine karşılıklı söz verildiğine dikkat çeken ISDP Başkanı Niklas Swanström, katılımcıların çok rahat bir şekilde birçok konuda fikir alış verişinde bulunup birçok sorunu masaya yatırdıklarını ifade etti. Rusya ve Japonya’dan katılımcıların olmamasını bütçe sorunlarına bağlayan Başkan Swanström, toplantının içeriği ile ilgili detaylı bilgi vermekten kaçınması dikkat çekti.

Yonhap’taki habere göre toplantıya Kuzey Kore’den 4, Güney Kore’den ise 2 kişi katıldığı öğrenildi. Öte yandan toplantıda, ABD ile Güney Kore’nin ortaklaşa düzenlediği askeri tatbikatlar konusu gündeme geldiğinde Kuzey Koreli katılımcıların soğuk tepki gösterdiği dikkat çekti.

İsveç merkezli düşünce kuruluşu olan ISDP, 10 yıldan beri düzenli olarak Kore Yarımadası ile ilgili toplantılar düzenliyor. Yapılan toplantılarda hiçbir ülke veya hükümet resmi olarak temsil edilmese de, görüşmelere resmi hüviyeti olan katılımcıların iştirak etmesi dikkat çekiyor. Ülkede yapılan her toplantı ise konuşmaların gizli tutulması şartı ile gerçekleşiyor
Editör: TE Bilişim