İngiltere, geçtiğimiz günlerde üç genç kızın Suriye'deki cihatçı örgütlere katılmak üzere evlerinden ayrılmalarını ve Müslüman kızların neden böyle bir tercihte bulunduğunu tartışıyor.
Konu, BBC'nin Newsnight programında da ele alındı. Programa katılan ve kimliğini gizlemek için ‘Ayşe’ adını kullanan bir kadın radikal örgütlerin genç kızları etkilemek için "çekici" erkekleri kullandığını söyledi. 20'li yaşlarının başında olan ve Midlands'te yaşayan ‘Ayşe’ bir dönem radikal gruplara yakınlık duyduğunu ancak bu görüşünün değiştiğini belirtti. ‘Ayşe’ şöyle konuştu: “Cihatçılarla ilk olarak öğrencilik yıllarımda, 16-17 yaşlarındayken tanıştım. IŞİD, Irak ve Suriye'de bazı bölgeleri işgal etmeden önce radikalleştim ve El Kaide ile Eş Şebab'a yakınlık duydum. Bir militan Facebook'tan beni çok çekici bulduğunu söyleyen mesaj gönderdi. Bana ‘Şimdi, bu güzelliği örtme zamanı, çünkü sen çok değerlisin’ dedi. Bu mesaj tacizkârdı ama beni çok etkiledi.”


'MESAJLARINDA DİNİ KULLANIYORDU'

‘Ayşe’ mesajların devam ettiğini, o militandan hem korktuğu hem de cazibesinden etkilendiğini söyledi: “Mesajlarında dini kullanıyordu. Bana ‘Kesinlikle itaat etmelisin aksi takdirde cehenneme gidersin’ diyordu. Bense çekici biriyle yakınlaşmak istiyordum. O dönemde ‘ölmeden önce böyle biriyle birlikte olmak, bu kişi şehit düştüğünde de onunla cennette buluşmak’ anlayışındaydım.”

YouTube'deki tüm videolardaki cihatçı erkeklerin çekici göründüğünü belirten ‘Ayşe’ “Kadına karşı adaletsizlik ve grup mensuplarının Müslüman olmayanları öldürmelerinin gerekli olduğunu söylemeleri’ yüzünden radikal gruptan koptuğunu anlattı.
Editör: TE Bilişim