Kazakistan, ABD tarafından İran’a uygulanan yaptırımların kaldırılmasını memnuniyetle karşıladı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada İran’ın bütün yükümlülüklerini yerine getirmesinin sevindirici olduğu belirtilirken, ABD tarafından İran’a uygulanan ambargonun kaldırılmasının yeni bir dönemin başlangıcı olacağı belirtildi.

Yaptırımların kaldırılmasını 'daha güvenli bir dünya için son derece önemli bir adım' olarak nitelendiren bakanlık açıkalamasında, “Bugün gelinen noktada sağlıklı ve özveri ile yürütülen diplomasinin sonuç verdiğini görmenin mutluluğunu yaşamaktayız.” denildi.

En karışık bölge ve konularda tarafların diplomasiden yana tavır alması gerektiğinin vurgulandığı açıklamada dünyanın nükleer silahlardan arınması için Kazakistan'ın her zaman katkı sağlamaya hazır oldukları dile getirildi.

İran ve P5+1 ülkeleri, 14 Temmuz'da Avusturya'nın başkenti Viyana'da İran'ın nükleer programı konusunda sorumluluklarını yerine getirmesi durumunda yaptırımların kaldırılacağı konusunda anlaşmaya varılmıştı. Anlaşmaya göre bundan sonra İran, en fazla 300 kilograma kadar az zenginleştirilmiş uranyumu elinde bulundurabilecek.
Kaynak: cha