Kazakistan Meclisi, erken seçimlere gidilmesi için Cumhurbaşkanı'ndan meclisi feshetmesini istedi. Kazakistan'da görevdeki meclis, 2014 sonbaharında yapılan seçimle belirlenmişti.

Kazakistan beşinci dönem meclis milletvekilleri aldıkları ortak kararla Cumhurbaşkanı Nazarbayev’de meclisin feshedilmesini istedi. Mecliste çoğunluğu elinde bulunduran Nur Otan Partisi başta olmak üzere Ak Jol ve Komünist Parti üyeleri erken seçim kararı aldı.

Komünist Parti temsilcisi Vladislav Kosarev, 5. dönem meclisin yoğun çalışma temposu sonucu 80 yasayı hazırladığını söyledi. Meclisi Kazakistan tarihine geçtiğine ve ülkenin kaderinde önemli rol oynayacak Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in hazırladığı Kazakistan Kalkınma Programı’nın kanuni altyapısını hazırladıklarını kaydeden Kosarev, tarihi bir döneme girerken ülke ve siyasi hayatta modernizasyonun başladığı bu süreçte milletten güvenoyu alma adına meclisin feshedilmesi ve erken seçime gidilmesi için ortak karar aldıklarını vurguladı.

Ak Jol partisi Başkanı Azat Peruaşev de Kazakistan’ın ekonomik krizle mücadele ve kalkınmasını öngören yeni stratejileri hayata geçirmek için ulusun güvenini almış yeni bir meclisin etkili görev yapacağına inandığını belirtti.

Kazakistan Meclis Başkanı Kabibulla Jakupov ise yaptığı açıklamada meclisin cumhurbaşkanının alacağı karara kadar normal şekilde çalışacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı Nazarbayev’in onaylaması halinde meclisin feshedilmesinin ardından iki ay içerisinde seçime gidilecek. Seçimin Mart ayında yapılması planlanıyor.
Kaynak: cha