Kuveyt Emiri Şeyh Sabah El-Ahmet El-Cabir El-Sabah'ın, hükümetten Emirlik Divanı’nın bütçesinin düşürülmesini talep ettiği belirtildi.

Kuveyt Divan İşleri Bakanı Yardımcısı Ali Cirah El-Sabah yaptığı basın açıklamasında, Kuveyt Emiri'nin Başbakan Cabir Mubarek El-Ahmet El-Sabah’a Emirlik Divanı ve ona bağlı birimlerin bütçesinin tekrar gözden geçirilmesi, düşürülmesi ve yönlendirilmesi emrini verdiğini söyledi.

Kuveyt Emirliği Divanı bütçesinin düşürülmesinin, Haziran 2014’te 100 dolar civarında olan Kuveyt petrol varilinin şimdilerde 21,6 dolara inmesiyle aynı zamana denk geldiği belirtiliyor. Kuveyt haber ajansı, Emirlik bütçesinin ne kadar olduğu ve ne kadar indirildiği hakkında ise bilgi vermedi.

Suudi Arabistan, Katar ve Bahreyn gibi petrol üreten ülkeler petrol fiyatlarının sert düşüşü sonucunda önceki günlerde bir dizi ekonomik önlem almışlardı. Cari harcamaların düşürülmesi, akaryakıt, su, doğalgaz ve elektrik fiyatlarının artırılması bu önlemler arasında yer aldı.

Kuveyt 2015 başında ise mazot ve uçak yakıtına verdiği desteği çekerek fiyatları artırmıştı. Kuveyt Maliye Bakanlığı bugünlerde ise elektrik ve benzine zam yapılması için çalışmaların yapıldığı, bu çalışmanın başbakanlığa iletildiği ifade ediliyor.

Kuveyt Mali Bakanlığı verilerine göre devletin petrol ihracatı gelirlerinin Nisan-Ağustos ayları arasında yüzde 42,5 oranında düşerek 7,3 milyar dinar (3,39 milyar dolar) olduğu belirtildi. Kuveyt günlük 3 milyon varil ham petrol üretiyor.
Kaynak: cha